picture-180-1408993513.jpg

Blogg

Pedagogisk utveckling på Nobelgymnasiet

Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som…
Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som dyker upp inom ramen för vårt uppdrag. Vi som turas om att skriva varje vecka är:Ulla-Carin Boes, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningIngegerd Norder, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningSusanne Mellerskog, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningBritt-Marie Carlsson, försteläraruppdrag med inriktning mot karaktärsämnen och IKTIngrid Lundin, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikDavid Lundeteg, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikMagnus Sohl, försteläraruppdrag med inriktning mot yrkesämnenNu ser vi fram emot ett spännande läsår - följ den pedagogiska utvecklingen på Nobelgymnasiet!

Tänker tillbaka på läsåret som gått.

Maj, vart tog läsåret vägen? Jag får jobba på bra om jag under dessa sista veckor ska hinna med allt som jag inte har hunnit med, men planerat att hinna med… Phu!

Tittar bakåt och summerar läsåret. Vad har jag gjort tillsammans med mina elever och mina kollegor? Har det skett någon utveckling i klassrummet och på skolan, på Nobelgymnasiet? Har jag utvecklats?

Mitt första direkta svar på den frågan är; ”Nja, detta läsår har väl sett ut som de innan, men när jag tänker till lite så inser jag vad mycket som har stärkt mig som lärare, eleverna och skolan.”

Jag började hösten med en ny klass tillsammans med en ny mentorskollega. En ny grupp innebär alltid nya utmaningar, men tillsammans i ett arbetslag där man känner sig trygg, vågar testa nya saker och där den pedagogiska utvecklingen står i fokus känns sådana  utmaningar bara roliga. Bra kollegor får mig att utvecklas. Vi diskuterar medgångar och motgångar, bra idéer och mindre bra idéer.

Jag känner alltid hur mitt arbetslag stöttar mig, även om de inte själva är så intresserade, i mina många digitala påfund. Jag testar, diskuterar och leder det till nåt bra så är de inte sena att hänga på.

Det jag testar nu är OneNote Class tillsammans med klassen. Ett mycket spännande arbete som jag får återkomma till i höst när jag har testat lite mera och tillsammans med eleverna har fått utvärdera detta digitala verktyg och jämfört det med FIFF som är det verktyg som vi använder nu.

Den webb-baserade kursen Bedömning och betyg fick mig att tänka om mycket i min planering under året, testa nytt, göra om och ibland gå tillbaka till det jag gjorde förr. Som det ser ut nu tar kursen slut i juni, tyvärr säger jag till er som inte har gjort klart eller ens startat med de olika modulerna, för den har verkligen utvecklat mig och mitt sätt att se på planering och bedömning där jag också kan se hur OneNote Class kan vara ett bra verktyg för att göra det lättare.

På Nobelgymnasiet har vi under året arbetat i lärgrupper med kollegialt lärande. Fokus har legat på Ledarskap i klassrummet. I den gruppen, som jag har varit samtalsledare i, har vi diskuterat APL. Vi har utbytt erfarenheter – både bra och dåliga, vi har hjälpt varandra i olika frågor och lärt oss väldigt mycket av varandra.

Under hösten hade jag förmånen att få åka till Indien med Den globala skolan. Vilken resa! Vilka fantastiska människor jag fick träffa! Att få möjligheten att se ett land från en helt annan sida än som turist. Resan fick mig att lära känna mig själv och mina fördomar lite bättre samt att tänka mer på hållbar utveckling. Hur kan jag och mina elever hjälpa till med detta?

Detta och mycket annat som som har hänt under läsåret bevisar hur viktiga våra kollegor är, hur mycket vi kan lära av varandra och hur viktigt det är med tid för diskussioner. Tillsammans med den individuella fortbildningen kan det kollegiala lärandet höja nivån på min undervisning, ge eleverna en bättre utbildning – och hela skolan blir starkare.

Med detta vill jag tacka mina härliga kollegor på Nobelgymnasiet och alla andra där ute som brinner för pedagogiska frågor.

Trevlig sommar och jag hoppas alla får ett fantastiskt lov, när dessa sista intensiva veckor tar slut!

/Britt-Marie Carlsson

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg