picture-561-1427437962.jpg

Blogg

Språka- flera språk i förskolan

Mitt namn är Emelie Johansson och jag är leg. förskollärare och lärare. Jag arbetar som förskollärare med särskilda utvecklingsuppdrag. Det innebär att jag är en del av förskolechefens inre organisation i ett förebyggande och utvecklingsfrämjande arbete. Jag arbetar mot tre…

Mitt namn är Emelie Johansson och jag är leg. förskollärare och lärare. Jag arbetar som förskollärare med särskilda utvecklingsuppdrag. Det innebär att jag är en del av förskolechefens inre organisation i ett förebyggande och utvecklingsfrämjande arbete. Jag arbetar mot tre förskolor och mina huvuduppgifter är att verka för utvecklingsarbete och handledning vad gäller flerspråkighetsarbete, pedagogiska lärmiljöer och pedagogisk dokumentation. När jag startade bloggen så arbetade jag som förskollärare på en av dessa förskolor.

Jag studerar även magisterprogrammet i utbildningsvetenskap vid Luleås tekniska universitet. Utbildningspolitik och samhällets påverkan på utbildningsformerna sätter till stor del agendan för utformning av utbildning. 

Den här bloggen syftar till att behandla ämnet språkutveckling, pedagogiska lärmiljöer och pedagogisk dokumentation. Den ska visa på hur vi arbetar och lär på våra förskolor. Den kommer att behandla pedagogiska frågor och förhoppningsvis ge inspiration och ideer på hur man kan arbeta med lärande. Den kommer också till stor del behandla frågeställningar utifrån utbildningspolitiken och varför vi gör som vi gör i den svenska skolan/förskolan.

QR-koder för Biblioteken i Värmland. (I Inlägget finns lathund för att läsa och skapa QR-koder)

För en tid sedan fick jag en förfrågan om att komma till Kronoparkens bibliotek och medverka vid en nätverksträff för Biblioteken i Värmland. De har en nätverksgrupp för mångfald och integration. Så idag var jag och min kollega Anna.Karin Bjärby där och pratade om QR-koder, hur vi använder dem i förskolans verksamhet tillsammans med barn och vårdnadshavare för att främja språkutveckling, men också hur vi går tillväga rent tekniskt för att läsa av och skapa QR-koder.

QR står för quick respons. Det är alltså en genväg för att snabbt komma åt information. I det flerspråkiga arbetet på vår förskola innebär det att barnen enkelt får tillgång till sagor, sånger på olika språk. Vi kopplar QR-koden till en länk. Det kan vara alltifrån en bra film på kinesiska från skolverket.se till Babblarna inläst på arabiska av våra modersmålslärare. Via QR-koderna kan alltså barnen själva ta en ipad och hämta den saga, sång etc som de vill ha.

I den här filmen ser bland annat hur barnen använder QR-koder på vår förskola. (3.30 in i filmen ser du QR-koderna)

Här finns ett häfte vi gjort med QR-koder till födelsedagssånger på olika språk att ladda ner.

Det var ett mycket intressant möte och viktiga frågor diskuterades. Vi möter samma människor i våra verksamheter och vi såg nog alla vinsten av ett ökat samarbete. Jag hoppas verkligen på fler möten av detta slag där vi kan lära av varandra. Deltagarna fick en lathund för QR-koder av oss, vilket jag också lägger ut här:

Att läsa av qr-koder

För att kunna scanna av en qr-kod behöver din enhet vara ansluten till ett nätverk.

 •  Hämta hem qr-applikationen från playbutik eller appstore.
 • Tryck på scanner i applikationen och rikta telefonen/surfplattan mot qr-koden du vill läsa av med hjälp av kameralinsen. Enheten kommer hämta upp den aktuella länken och visa innehållet.

Skapa youtube-konto (om du gör egna filmer eller inlästa texter)

 • Börja med att klicka dig in på www.youtube.se.
 •  Tryck på logga in och sedan på lägg till konto och vidare skapa konto.
 •  Fyll i uppgifterna. Nu kommer du få ett verifieringsmeddelande till mailen från youtube. Detta meddelande godkänner du och klicka sedan på skapa din profil och klicka sen tillbaka till youtube.
 •  För att ladda upp en film/videoklipp klickar du på ladda upp uppe i högra hörnet.
 • Välj hur din film ska visas, välj alternativ Olistat (då behöver man ha hela webbadressen för att komma åt filmen och man kommer inte åt den om man söker efter den).
 •  När du är klar väljer du publicera.

Så skapar du en qr-kod

 • Gå in i qr-applikationen och välj skapare.
 • Leta fram länken på internet som du vill använda och kopiera den.
 • Gå tillbaka till qr-applikationen igen. Tryck på plusset/skapa och välj vart ifrån du vill hämta länken tex youtube eller annan hemsida. Klistar in länken du tidigare kopierat.
 • Skicka sedan qr-koden till din mail och glöm inte namnge den. Skriv detta i rutan för ämne i e-posten (Annars är det lätt att glömma vad koden innehåller).
 • Om du vill länka qr-koden till egen youtube-film, gå in på gmail-kontot och välj youtube under mer. Tryck på önskad film och kopiera länken.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg