Elevhälsan på Råtorp

Blogg

Elevhälsan på Råtorp

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar…

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar med elevhälsoarbetet i våra grupper. Vi vill ge exempel på ett sätt att arbeta. Du kommer få ta del av hur lärare och personal från elevhälsoteamet samt rektor på Råtorp resonerar kring elevhälsoarbetet och ta del av hur vi arbetar rent praktiskt för att skapa ökad delaktighet och tillgänglighet för våra elever.

Kort sagt: hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer i praktiken.

Erasmus+

Via Erasmus+ så har vi fått möjlighet att delta i en utbildning i Grekland. Totalt kommer vi åka tio personer från Råtorps skolor. Idag flyger första gänget iväg tillsammans med mig. Om en dryg månad åker andra gänget iväg tillsammans med specialpedagogen. Vår tanke är att elevhälsan och arbetslagen ska genomföra detta tillsammans. Vi ska delta i en kurs som heter The Effective School. Vår ambition är givetvis att lära nytt och att få bekräftelse, men viktigt är även att knyta kontakter med kollegor runt om i Europa. 

Resorna ska inte vara tomtebloss utan ska mer vara av karaktären vedträn till den eld som redan brinner. VI vill att kursen i Grekland ska bidra till den utveckling vi redan startat kring språkutvecklande arbetssätt och elevhälsa. Det är inte russinen i kakan vi vill åt (det här gången) utan själva kakan. Jag åker ner med några frågeställningar som känns aktuella för mig som rektor: hur har flyktingsituationen påverkat och hur organiserar ni skola efter detta? Grekland är ju ett av de länder som tagit emot många av de flyktingar som lämnat oron i Syrien.

På Råtorp har vi, sedan februari i år, en förberedelseklass för elever i åk 4-6. Vi är i mångt och mycket nybörjare när det gäller nyanlända och de nya utmaningar som följer, särskilt i elevhälsoarbetet. Vi kan bara ana innehållet i den ryggsäck våra elever i förberedelseklassen bär med sig. Hur lägger man upp organisationen kring dessa elever? Grekland har inte svaret på frågan, men det är ett sätt att skapa större medvetenhet i vårt arbete med elevhälsa.
/Magnus Sjödin, rektor

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg