Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Satsa du också!

Har kikat in på sajten ”En läsande klass” idag och upptäcker en guldgruva. Du har säkert varit inne där men jag stötte på denna sida först för någon månad sedan. I en mycket bra föreläsning fick jag många idéer och tankar. Pedagoger på Sätraskolan i Stockholm delar med sig av deras läsförståelsemetod och jag känner direkt. Detta är bra! Riktigt bra! Detta skulle fungera och höja läsföretåelsen hos våra svenska som andraspråkselever på vår skola. Sätraskolan är en skola där det talas 40 olika språk. De allra flesta elever läser svenska som andraspråk. De har genom en speciell metod ökat läsförståelsen och fått goda resultat på sin skola bland eleverna. Hur? Genom målmedvetenhet och genom ett strukturerat arbetssätt med lässtrategier och metoder, i svenska men också i no och so ämnen. Deras elever är läsare, duktiga läsare. 

När jag lyssnar på föreläsningen slår det mig åter vad samtalet kring texter är viktigt. Läsa tillsammans och prata upplevelser kring texterna, prata förutsägelser, prata om orden och vad som kommer hända sen. Jag vill lära mig metoden och satsa på min skola. Min önskan och mål är att våra elever ska bli goda, duktiga läsare. 

Vill du ha hjälp och tips på hur du kan arbeta med läsförståelse och läsning i åk 1-6, gå in på www.enlasandeklass.se och inspireras. Där kommer det också under våren finnas en enorm textbank med olika texter som du kan hämta gratis. 

Satsa du också! Hjälp dina elever att bli duktigs läsare. Hjälp din klass att bli en läsande klass! 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg