Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Läsdag

De ligger lite överallt i klassrummet, på bänkar, under bänkar, med kudde och filt. Det små-prasslas och eleverna myser. Glada tillrop och leenden. Vi har läsdag och det ska vara mysigt att läsa. 

Det är så det kommer bli idag, för vi ska nämligen ha läsdag med våra klasser på mellanstadiet på Rudsskolan. Hela dagen ägnas åt läsning av böcker och olika tidningar. Vi lyssnar på ljudböcker. Vi har gjort det förut och dessa dagar brukar eleverna se fram  emot. Att få ta tid till sin läsning och kunna sjunka in i en bok. Det är viktigt! 

Under våren kommer vi ha läsdag en gång i månaden för att öka lusten att läsa. Det är en av våra punkter i den handlingsplan vi upprättat i mitt arbetslag vad gäller att öka elevernas förmåga att läsa med flyt och att fördjupa deras läsförståelse. Läsning är basen i alla ämnen och kan därför arbetas med aktivt i alla ämnen.

Nu ska jag leta fram en bra bok som jag kan läsa i idag. Jag minns uttrycket som någon sa till mig när mina egna barn var små (säkert min mamma) ”barn gör inte som man säger utan som man gör”. Det kanske handlar om riktigt små barn men faktum är att jag tror att vissa saker faktiskt har betydelse för våra större elever också. Idag ska jag vara ett föredöme i läsning, fast jag hoppar det där med kudden. 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg