Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 24 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Vi gör det tillsammans!

”Jag blir trygg när jag får vara med och bestämma”, ”Det blir roligare”. Jag sitter och pratar med några av mina elever om hur de tycker det är att få vara med och bestämma innehållet i undervisningen. Detta var för ca ett år sedan när eleverna gick i femman. Det var då jag började på allvar. Att låta eleverna vara med och planera undervisningen. Jag hade aldrig gjort på det sättet tidigare. Visst, eleverna hade fått vara med till viss del, välja uppgifter under ett lektionspass efter svårighetsgrad men nu släppte jag in dem i undervisningen på ett helt annat sätt. Det var på ett sätt lite läskigt. Jag fick släppa kontrollen. Tänk om det inte blev bra! Tänk om de inte skulle lära sig något! Eleverna var nu med och bestämde utifrån centralt innehåll och kunskapskrav i läroplanen hur vi skulle jobba, vad de skulle kunna och hur de skulle visa att de kunde. Vi skrev planeringarna tillsammans.

När jag nu tittar tillbaka i backspegeln ser jag att det kunde inte blivit bättre. Eleverna var trygga med undervisningen, de blev delaktiga, de hade det roligare och det blev varierade lektioner. Mitt  mål med undervisningen blev uppnått. Eleverna hade utvecklats och måluppfyllelsen hade ökat. Jag hade släppt kontrollen, nu hade vi kontrollen tillsammans. Det är precis så det ska vara. Vi gör det tillsammans. Elever och lärare.

Det har gått ett år nu och mina elever ska få betyg till jul för första gången. Och gissa om de är insatta i kursplanen! 

 

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg