picture-180-1408993513.jpg

Blogg

Pedagogisk utveckling på Nobelgymnasiet

Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som…
Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som dyker upp inom ramen för vårt uppdrag. Vi som turas om att skriva varje vecka är:Ulla-Carin Boes, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningIngegerd Norder, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningSusanne Mellerskog, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningBritt-Marie Carlsson, försteläraruppdrag med inriktning mot karaktärsämnen och IKTIngrid Lundin, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikDavid Lundeteg, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikMagnus Sohl, försteläraruppdrag med inriktning mot yrkesämnenNu ser vi fram emot ett spännande läsår - följ den pedagogiska utvecklingen på Nobelgymnasiet!

Microsoft Innovative Educator Experts, och jag är en av dem.

Igår var Ingrid Lundin (förstelärare på Nobelgymnasiet) och jag på en Kick-off på Microsoft i Stockholm. Vi har fått äran att bli utvalda till Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE). Vi blir nu del av ett större globalt nätverk med medlemmar i hela världen. Utnämnandet av de 50 svenska lärarna skedde samtidigt som lärare runtom i världen fick sitt besked. Totalt fick närmare 3 700 lärare veta att de blivit utvalda.

På sin hemsida skrev Microsoft att: ”Utnämningen till MIEE går till pedagoger som visat att de bidrar till att utveckla ett innovativt lärande i klassrummet med stöd av digitala verktyg och pedagogiska metoder. Dessa pedagoger uppdaterar ständigt sina perspektiv på lärande och provar nya vägar för elevers kunskapsskapande i linje med EU:s åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande,  kunskaper som kommer behövas i framtiden. De ska vara ”lärospridare” till andra pedagoger och generera goda exempel för alla dem som arbetar i frontlinjen av ny, spännande pedagogik.

Vi hade en mycket spännande dag med många föreläsningar och lite workshops. Som MIEE kommer vi att få ett stort nätverk med andra pedagoger, tillfällen att utbyta tankar och idéer, föreläsningar via Skype och in “real life”,  vi ska vara ”lärospridare” till andra pedagoger. Detta är ett uppdrag som vi har under tre år till att börja med. Mycket handlar också om att använda Microsoft som verktyg.

Satya Nadella VD för Microsoft har en vision: -Vi vill möjliggöra för varje student på planeten att åstadkomma mer. Det handlar inte bara om teknik utan hur den används och matchas med pedagogiken

En av föreläsningarna vi hade handlade om vad som kännetecknar en bra skola? En undersökning som hade gjorts i Norge där man hade jämfört olika skolor. Det de pratade om var: En skola där eleverna kan svara på tre frågor, vad de lär sig, hur de lär sig och varför de lär sig! Då behöver IKT och pedagogik ligger i symbios med varandra. Läraren är en jätteviktig resurs för att eleverna ska kunna svara på vad, hur, varför? Tekniken är ett hjälpmedel inte ersättning för något annat.

Joko Palmkvist chef på Microsoft Sverige sa: Dagens barn och ungdomar kommer att behöva lära om minst en gång under livet, kanske till och med får ett yrke som inte ens finns idag. Detta måste vi förbereda dem för.

Helena Kvarnsell pratade om sin nya bok, som hon skrivit tillsammans med Håkan Fleischer, Digitalisering som lyfter skolan. Den handlar dels om yrkesrollen – en bra lärare blir bättre med IT men det hänger fortfarande på läraren inte på tekniken. Ledarrollen är lika om inte viktigare när vi använder oss av IT som ett verktyg i skolan. Helena berättade om hur hon har fått elever som tidigare skrev några få rader på ett papper, med en oläslig stil och pennan så hårt tryckt mot papperet att udden gick av att skriva uppsatser på datorn där de kunde flytta, ändra och få hjälp med stavningen. Hon pratade också om distraktionsmoment som sociala medier och olika spel. Viktigt att tänka på där är att läraren äger skoltiden, det är vi som bestämmer vad eleverna ska göra med sina datorer, surfplattor och telefoner samtidigt måste vi lära dem hur de kan göra för att inte bli distraherade hela tiden.

Enligt min åsikt är det också väldigt viktigt hur föräldrarna fostrar sina barn in i teknikens värld. Hur ofta ser man inte vuxna som sitter och “umgås” med en telefon i näven. Eller hur lätt är det inte för en själv att börja surfa runt eller kolla mailen när man sitter på en föreläsning som inte är så intressant? Så är det många gånger även för eleverna, när de tappar fokus på lektionen så gör de annat, nåt att tänka på för oss pedagoger.

Som alltid på liknande dagar är vissa saker väldigt intressanta och några lite mindre intressanta… Man får helt enkelt välja ut godbitarna, det som inspirerar till nya idéer eller bekräftar det man redan gör. En reflektion som jag gjorde var att de flesta av lärarna på plats arbetade inom naturvetenskap och matematik, vart var alla yrkeslärare, språklärare, samhällskunskapslärare, estetlärare mm? Är det så på skolorna att det jobbas mest med IKT inom vissa ämnen men inte i andra? Jag tror inte det! 

Jag hoppas detta ska ge många nya tankar,idéer och erfarenheter som jag kan dela med mig av här på bloggen.

/Britt-Marie Carlsson Nobelgymnasiet

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg