picture-180-1408993513.jpg

Blogg

Pedagogisk utveckling på Nobelgymnasiet

Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som…
Vi undervisar på olika program och i olika ämnen, men har alla det gemensamt att vi, utöver våra ordinarie arbetsuppgifter, också har uppdrag som förstelärare på Nobelgymnasiet. I den här bloggen vill vi synliggöra de reflektioner, synpunkter och utmaningar som dyker upp inom ramen för vårt uppdrag. Vi som turas om att skriva varje vecka är:Ulla-Carin Boes, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningIngegerd Norder, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningSusanne Mellerskog, försteläraruppdrag med allmändidaktisk inriktningBritt-Marie Carlsson, försteläraruppdrag med inriktning mot karaktärsämnen och IKTIngrid Lundin, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikDavid Lundeteg, försteläraruppdrag med inriktning mot matematikMagnus Sohl, försteläraruppdrag med inriktning mot yrkesämnenNu ser vi fram emot ett spännande läsår - följ den pedagogiska utvecklingen på Nobelgymnasiet!

teknikLUSTEN – en verklig skatt

I mina tidigare inlägg har jag berört ämnen som Pygmalioneffekten, 4 argument för kunskap samt Varför plan?  i matematikundervisningen. Idag tänker jag göra reklam för något som finns ett stenkast bort från Stora torget i Karlstad, men som kanske många pedagoger glömmer bort att det finns.

Nämligen teknikLUSTEN som drivs av Värmlands Museum i nära samarbete med Karlstads Universitet, The Paper Province, Stål & Verkstad och Compare. Veckan innan sportlovet var jag där tillsammans med min fysikgrupp (år 9, IM, individuella alternativet) och träffade Johan Rosén och den värld han har skapat. Mitt önskemål var att göra grejer som vi inte annars kan göra på de vanliga fysiklektionerna, men som ändå kan kopplas till det centrala innehållet i kursen.

Vi genomförde en rad olika experiment. Först ut var det optik och atomfysik på schemat. Uppgiften gick ut på att ta kort med en skokartong, nämligen fenomenet Camera obscura. Ljuset går igenom det lilla hålet på kartongen och träffar fotopappret. Sedan vänta någon minut, och in i framkallningsrummet. Gissa om eleverna blir glada när de får behålla sin bild. Verkligen något annat än att ta kort med sina mobilkameror. Sedan pratade Johan lite om ljus och färger (reflektion och absorption) innan det var dags för eleverna att bygga broar. Inte bildligt talat, utan verkliga, måhända i mindre skala. Studiebesöket avslutades med ett par tryckexperiment. Kokande vatten behöver inte alltid ha en hög temperatur (beror även på trycket). Eleven Adis vågade få det kokande vattnet hällt på sina händer.

Förutom detta finns det stationer som är öppna för allmänheten som har med matematik att göra. En station är en blandning av Nintendo Wii och huvudräkning. I en annan kan man genomföra en tipspromenad, utan att själv behöva promenera. Den handlar också om matematik. Stationer som Johan själv har programmerat. Man kan inte annat än att bli imponerad av Johan.

Jag hoppas att dessa miljöer, samt Johan själv, används av Karlstads pedagoger i den utsträckning det går. Att tillsammans ha en plats i Karlstad där man kan genomföra praktiska experiment är ju väldigt ekonomismart. Det är också trevligt för både elever samt pedagoger att ibland lämna den vanliga skolmiljön för nya äventyr.

/ David Lundeteg

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg