Blogg
Talängslan bland gymnasieeleverna är dessvärre nuförtiden mer regel än undantag. Muntliga presentationer, i smågrupper eller i helklass, medför så mycket oro och olust hos våra ungdomar att det börjar bli ett problem. Att blotta sig inför andra, att ha alla blickar riktade mot sig och att dessutom bedömas av såväl klasskamrater som av lärare blir helt enkelt för mycket för väldigt många ungdomar.
Därför blev vi så glada när vi häromdagen fick höra talas om Årstaskolans projekt ”Tala som TED”. Årstaskolans åk 5 har under hösten tränat sig i retorik, konsten att övertyga, och nu i december presenterade eleverna sina tal i enlighet med ”TED-modellen”, d.v.s. korta, inspirerande föreläsningar om varierande ämnen inför stor publik (för er som ännu inte stiftat bekantskap med TED rekommenderar vi ett besök på hemsidan www.ted.com å det snaraste).
27 små talare intog scenen i Årstas Folkets hus och på skolans hemsida http://site.arstaskolan.se/talasomted/ kan vi häpna över resultatet, då samtliga tal dessutom har spelats in och publicerats. Elisa talar om spöken, Emma om sin morfar och Leo berättar om en resa till Paris – de här elvaåringarna kommer att vara talare resten av livet!
Men tillbaka till gymnasiet. Hur ska vi göra? Att låta 16-åringarna äntra scenen inför ett fullsatt Folkets Hus med försäkran om att allt de säger spelas in och publiceras på Youtube är lockande, men vägen dit är lång. Väldigt lång. I gymnasieåldern står prestige och osäkerhet i vägen för så mycket, men vi får inte ge oss utan måste försöka hitta vägar och verktyg för ungdomarna att övervinna sin talrädsla.
Vi är övertygade om att det finns massor av bra idéer bland pedagogerna i Värmland och vill gärna att ni delar med er. Hur gör ni?
Taggar
Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg