picture-1190-1475676093.jpg

Blogg

På andra sidan dörren

Om man gläntar på dörren väntar ett oändligt utbud av lärmiljöer. Det kan vara allt från skolgårdens uterum till vårt lands vackra naturmiljöer. Någonstans där emellan hittar vi också stadens torg. De här lärmiljöerna utgör vår arbetsplats tillsammans med Karlstad…

Om man gläntar på dörren väntar ett oändligt utbud av lärmiljöer. Det kan vara allt från skolgårdens uterum till vårt lands vackra naturmiljöer. Någonstans där emellan hittar vi också stadens torg. De här lärmiljöerna utgör vår arbetsplats tillsammans med Karlstad kommuns barn, elever och pedagoger. Som utomhuspedagoger förankrar vi teorin med praktiken med hjälp av det platsbaserande lärandet som metod.

Genom bloggen vill vi dela med oss av våra erfarenheter och de möjligheter som det platsbaserande lärande ger. Vi hoppas att vi ska inspirera er till att ställa den didaktiska frågan ”Var lär sig barnen/eleverna bäst?” 

Vi som skriver på bloggen är Ulrika Lindenäs och Nina Holm, utomhuspedagoger på Karlstads Naturskola.

Det här är vi!

Alla borde skriva en platsannons någon gång! Det har vi precis gjort och genom den fick vi sätta ord på vår verksamhet och fundera vilka förmågor och kvalitéer vi har och som vi söker i en medarbetare. Vi som arbetar på Naturskolan har några gemensamma nämnare. Vi trivs utomhus. Vi gillar möten mellan människor. Vi tror på lärande för hållbar utveckling. Vi gillar att arbeta ämnesövergripande. Vi gillar att utmana och utveckla oss själva och andra. Vi har inget emot att få lite skit under naglarna och äta mat som lagas över öppen eld. Vi har fokus på platsbaserat lärande.  

Utöver det så har vi förstås våra egna personliga förmågor och egenskaper. Vi har olika pedagogiska utbildningar som sträcker sig från förskola till gymnasiet.  Våra olika kompetenser medför en bredd av kunskaper i vårt arbetslag. Så även om vi ofta arbetar ensamma kan man alltid bollar idéer med kollegorna.

Vårt uppdrag i kommunen är att stötta barn, elever och pedagoger genom utomhuspedagogik. Vi hjälper till att verklighetsförankra den teoretiska kunskapen som eleverna får i skolan. Med utomhuspedagogiken som metod når pedagogerna fler elever och genom det platsbaserade lärandet får eleverna möjlighet att sätta in sina kunskaper i ett större sammanhang. Vi ställer oss alltså frågan ”Var lär sig eleverna detta bäst?”.

Genom den här bloggen vill vi dela med oss av våra tankar, erfarenheter, kunskaper och reflektioner från vår verksamhet och inspirera fler att våga glänta på dörren. Utanför finns nämligen världens största klassrum. Välkomna!

Vi avslutar detta blogginlägg med ett citat från Kanada som vi tycker passar bra in för vår verksamhet.

//Ulrika & Nina

”It´s important to have knowledge of the heart. How do you get that? Well, you learn through the soles of you feet, the palms of your hands, the seat of your pants. All that knowledge has to pass through your heart on the way to your head.” James Raffan, (Our kids 2014)

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg