picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Att bryta normer…

Alla som känner mig vet att jag är en stolt ishockeysupporter som hejar på mitt lag i både medgång och motgång. Men när jag var på ishockey i lördags blev jag inte bara stolt över mitt eget lag utan över hela SHL som vågade utmana hela heteronormen.

Alla som känner mig vet att jag är en stolt ishockeysupporter som hejar på mitt lag i både medgång och motgång. Men när jag var på ishockey i lördags blev jag inte bara stolt över mitt eget lag utan över hela SHL som vågade utmana hela heteronormen.

Under de senaste åren har många föreningar inom idrottsrörelsen jobbat aktivt med HBTQ-frågor. Det har varit allt ifrån språkbruk och normer till vilket språk och bilder en använder för att marknadsföra sin förening. Och det har givit resultat. Det är allt flera HBTQ-personer som är aktiva på elitnivå som kommer ut och är öppna med vem de är. Detta är otroligt positivt då idrottsstjärnor är förebilder för många barn och ungdomar och på så sätt hjälper flera att våga vara sig själv. Men det finns en idrott där det i Sverige ännu inte finns någon manlig, öppen HBTQ person på elitnivå och det är inom ishockeyn. Därför gjorde SHL en storsatsning för att ändra sina normer under en pridevecka som i lördags avslutades med att denna film visades på jumbotronen på alla SHL matcher i Sverige https://shlprideweek2020.story.aftonbladet.se/ 

hockeyspelare i röd tröja sitter i omklädningsrummet och tittar in i kameran
I filmen tar 17 SHL-stjärnor ställning för allas rätt att älska både sporten – och vem man vill.

Det var en häftig upplevelse att höra de flesta i publiken applådera när filmen var slut. Självklart räcker det inte med en film och att domarna denna dag hade regnbågströjor istället för sina vanliga svart-vita och att alla spelare hade regnbågsband runt armen. Det krävs mera och långsiktigt jobb. Precis som att det på våra förskolor och skolor inte räcker med att vi har en regnbågsflagga och säger att här är alla välkomna. Vi måste ständigt jobba med frågan men varje liten sak, som en flagga, vad vi använder för bilder, har för böcker och hur vi uttrycker oss i text och tal, gör skillnad. Allt detta gör det möjligt för både elever och personal att vara öppna med vem de är och ökar förståelsen för att vi är olika men att alla har samma värde och rättigheter. Så nu är jag jätte nyfiken på att höra hur du, dina kollegor och din förskola eller skola gör för att visa att här hör alla hemma oavsett könstillhörighet och sexuell läggning. Jag är nyfiken på alla tips, både stora som små.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg