picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Från ilsken eldsjäl till normkreativitet

När jag stänger ner min dator och går hem idag så är det inte bara för dagen utan då avslutar jag min tjänst som genuspedagog efter 12 fantastiska år.

När jag började min genusresa så var det en känsla av att bli orättvist behandlad som drev mig. Sämre lön och en begränsning av mitt livsutrymme på grund av mitt kön. Genom olika utbildninger mötte jag på forskning som förklarade det jag kände och verktyg att förändra. Under åren har det sett olika ut hur en har jobbat. En lång period handlade det om att stärka flickor att ta för sig. Sen blev det kompensatorisk pedagogik där en skulle ge pojkar det de oftast inte fick och samma sak med flickor. Förvaltningens HBTQ-certifiering fick mig att få upp ögonen för alla de som inte följer normerna för könsidentitet och plötsligt förstod jag att det räcker inte bara att se på två biologiska kön för då finns det risk att diskriminera b la transpersoner. I dag vet jag att vi fortfarande måste jobba med normerna för kön. Men vi kan aldrig bara tänka kön utan vi måste se till hela människan. Det är spännande att se hur arbetssätt har förändrats och det ger insikten om att detta är ett arbete som aldrig blir klart och där en ständigt behöver ny kunskap.

Jag vill passa på att säga tack till alla er jag har jobbat med under åren, tack för alla fantastiska möten och utmaningar!

När jag går hem idag så avslutar jag min tjänst men inte mitt arbete med att bryta och bredda normer så att alla känner sig välkomna, inkluderade och känner att en passar in. Tillsammans kan vi förändra världen genom att göra det vi gör lite mera medvetet och genomtänkt.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg