picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Internationella dagen för synliggörande av transpersoner

För drygt en vecka sen var det många av oss som hade olika strumpor för att visa att vi gillar olika. Men hur många av oss är det som idag på något sätt synliggör transpersoner? Hur många av oss visste att det är internationella dagen för synliggörande av transpersoner? Eller vad trans och cis-personer är?

Idag, den 31 mars, är det internationella dagen för synliggörande av transpersoner. Transpersoner är ett samlingsbegrepp för personer där könsidentiteten på något sätt inte stämmer överens med det biologiska kön du är fött med. Detta kan t ex innebära att du klär dig i kläder som traditionellt tillhör det motsatta könet eller att du upplever att ditt biologiska kön inte stämmer överens med det biologiska kön du är fött med. Det kan också innebära att beter dig på ett sätt som inte är det traditionella för det biologiska kön du är född med.

Som transperson kan du vara binär (du är ett kön men klär eller upplever dig tillhöra det andra könet) eller icke-binär (du upplever att du tillhör båda könen eller inget av könen). Det handlar om din könsidentitet och har inget med din sexuella läggning att göra. Det är personen själv som definerar sig som transperson. Du kan läsa mera om transpersoner på RFSL hemsida. Motsatsen till att vara en transperson är att vara en cis-person det vill säga att du identifierar dig med det biologiska kön du är född med och beter dig som det förväntas av omgivningen. Cis är en förkortning av det latinska ordet för ”på samma sida”.

Transpersoner är en grupp som väldigt ofta glöms bort i vårt samhälle. Många transpersoner utsätts för hatbrott och bland transpersoner är antalet självmord betydligt högre än bland andra grupper i samhället. De transpersoner som senare i livet väljer att korrigera sitt kön har ofta redan vid tidig ålder känt att de inte är som alla andra. 

För drygt en vecka sen var det många av oss som hade olika strumpor på oss för att visa att vi gillar olika. Men hur gör vi i vardagen för att visa att transpersoner är välkomna? Ett sätt är att jobba med att bredda normerna för både flickor och pojkar, kvinnor och män så att alla kan vara den en verkligen är! Som kvinna kan du klä dig hur du vill, byxor eller kjol, smink eller inte smink. Men som man är dessa normer extremt begränsande. Lite rött läppstift, strumpbyxor eller kjol och du bryter väldigt mycket mot alla normer.

Jag har läst en hel del böcker om tuffa flickor men hur synliggör vi de mjuka pojkar som bryter mot normerna? Jag har sett bilder på kvinnor som är poliser, brandmän och hockeyspelare men var är bilderna på män med smink, i klänning och som dansar balett? Hur gör du på din förskola eller skola för att lyfta transpersoner? Berätta så vi kan hjälpa varandra!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg