picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Gör mina strumpor skillnad på riktigt?

Att ta på sig olika strumpor är ju inte så svårt. Men att på riktigt inkludera alla sorters människor är betydligt svårare. Hur tänker du om kampanjen ”rocka sockorna”?

Precis som många andra har jag idag olika strumpor på mig. Men jag får erkänna att jag känner mig lite tudelad till detta. Åt ena sidan tycker jag att detta är en häftig kampanj. Hela min facebook och instagram fylls av bilder på personer med olika strumpor som tar ställning och står upp för att olika är bra. Att det desutom var en ung flicka som startade detta för att uppmärksamma sin syster med down syndrom och alla andra som är olika och att det har fått en så stor genomslagskraft är otroligt häftigt.

Men samtidigt så ser jag en viss risk att detta bara är ett tomtebloss. Hur svårt är det att en dag om året ta på mig olika strumpor och säga att alla är lika mycket värda? Innebär det att jag står upp för att olika är bra och att jag respekterar alla när det uppstår situationer där människor blir exkluderade på grund av funktionsvariationer, etnicitet, religion, sexuell läggning, könsuttryck och ålder? Eller är det bara idag när jag har olika strumpor? Om det är ett sätt att få igång en diskussion kan det vara bra. Men vad händer det sen? Är det bara idag eller fortsätter detta arbete resten av året?

Jag ser även en viss risk med att säga att jag gillar olika. För vem är egentligen olika? För att vissa ska vara olika så måste det finnas en norm och vem har rätt att definiera normen? Här finns, som jag ser det, en risk att skapa ett vi och ett dom. Du är annorlunda men du får vara med ändå. Varför inte istället prata om hur alla människor är unika och speciella och göra det till något positivt istället för något som jag visar att tolererar genom att ha olika strumpor idag?

Jag gillar som sagt grundtanken men känner ändå att detta inte är helt enkelt. Hur gör du? Har du olika strumpor idag? Har du pratat om detta med dina barn, elever och kollegor? Och hur jobbar du med frågan i morgon och resten av året?

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg