picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Sluta gratulera mig på internationella kvinnodagen!

Sluta gratulera mig! Internationella kvinnodagen är inte min dag! Det är en dag som handlar om kvinnors rättigheter.

I dag är det internationella kvinnodagen och precis som förra året så ser jag hur flickor och kvinnor skriver på facebook, att i dag är det våran dag och gratulerar varandra. På denna dag så brukar det även vara en och annan man som i bästa välmening gratulerar mig på min dag. Och varje gång så får jag lust att skrika ”Sluta! Det här är inte min dag!”. Min dag är min födelsedag och möjligen mina två nationaldagar den 5 och 6 juni (jag är född i Danmark men numera är jag svensk så har jag två nationaldagar och ja en kan faktiskt ha två etniciteter och därmed fira nationaldag två dagar) och då är det helt ok att gratulera mig. Även den 9 september då jag har namnsdag är det helt ok att säga grattis på din dag. Men sluta gratulera mig och alla andra flickor, kvinnor och tanter idag. Det är inte våran dag bara i dag! Alla dagar hela året är våra dagar! Idag, den internationella kvinnodagen, är en dag då vi ska ha extra fokus på hur flickor och kvinnors rättigheter ser ut i Sverige och världen.

Internationella kvinnodagen var från början en manifestation där kvinnor, på olika platser i Europa, krävde rösträtt i början av 1900-talet. Tanken på internationell kvinnodag presenterades vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn 1910. Men först 1977 blev Internationella kvinnodagen, på initiativ av FN, en officiel dag som firas varje år den 8 mars. I en del länder i världen är den 8 mars en nationell helgdag och i Kina har alla kvinnor ledigt på eftermiddagen den 8 mars. Innan du som inte definerar dig som kvinna börjar känna dig kränkt, för att den 8 mars är en dag som handlar om kvinnor, så finns det faktiskt, sen 1992, en internationell mansdag som infaller den 19 november och den 31 mars är det den internationella dagen för transpersoners synliggörande.

Tanken med internationella kvinnodagen idag är att uppmärksamma olika områden där kvinnor är ojämställda. Vad detta innebär varierar från land till land. I år kommer Europaparlamentet att ha fokus på kvinnors ekonomiska makt. Kvinnor tjänar fortfarande lägre än män vilket gör att kvinnor får en lägre pension. Mera om detta kan du läsa på Europaparlamentets hemsida.

Vad tycker du är en relevant fråga för oss som jobbar i förskolor och skolor att lyfta i år?

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg