picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Internationella mansdagen – behövs den?

I Sverige är vi duktiga på att fira olika dagar. Kanelbullens dag, ostbågens dag, alla hjärtans dag, potatisens dag osv. Många av dessa dagar lyfts stort i media. Men en viktig dag glöms oftast bort. Internationella mansdagen den 19 november

I Sverige är vi duktiga på att fira olika dagar. Kanelbullens dag, ostbågens dag, alla hjärtans dag, potatisens dag osv. Många av dessa dagar lyfts stort i media. Men en viktig dag glöms oftast bort. Det är internationella mansdagen som firas den 19 november. Denna dag har funnits sen 1999 men många vet inte ens om att den finns. Jag vet inte hur det ser ut i din almanacka men i min står den inte med.

Syftet med dagen är att sätta fokus på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Men behövs det verkligen en dag då fokus är på män? Är det inte män som syns mest ändå i media och i samhället? Som har de flesta poster i styrelser? Som är chefer? Som har mest betalt? Ja så är det ju men tittar en lite närmare så är det en speciell grupp av män som syns och har makt. Det är vita, medelålders män, oftast hetero, med välbetalda jobb och utan synliga funktionsvariationer.

Internationella mansdagen syftar till att bredda normen för män. Att visa andra manliga förebilder än de en vanligen ser i media. I dag finns en mansnorm där en ska vara stark, modig och klara sig själv. Ser en på statistiken så visar den tydligt att detta är en norm som får män att utmana sina gränser på ett tydligt sätt. 2015 var 80 % av alla som dog i trafikolyckor, 9 av 10 som drunknade var män. Det var inte nyanlända som många tror utan de allra flesta var vita, medelålders män som överskattar sin egen förmåga.

Tema för årets internationella mansdag är självmord. Över 70 % av alla självmord i Sverige begås av män. Många undersökningar visar på att män mår betydligt sämre psykiskt än kvinnor och att män är sämre än kvinnor på att söka hjälp. Tittar en på olika grupperingar av våldsextremister så är de allra flesta män. Ofta män som är missnöjda med samhället och därför söker sig till extremistgrupper. Så visst behövs det en dag då vi har fokus på män och att bredda normen för män. Självklart berör detta inte alla män men det berör väldigt många män.

Vi har jobbat länge för att bredda normerna för flickor och kvinnor. Du kan vara både väldigt traditionellt feminin och du kan gå långt över på det maskulina området och ända finnas inom den kvinnliga normen. Därför ser vi sällan t ex sällan kvinnliga transvestiter medan en man i klänning eller högklackade skor direkt bryter mot normen. Så väldigt många män skulle vinna på en bredare mansnorm där flera känner sig hemma och inkluderade.

Så under den närmaste veckan utmanar jag dig att fundera på vilken mansnorm det finns i det material du använder och de bilder som finns på väggarna hos dig. Vad ger de för bild av hur en ska vara som pojke och man? Passa på under veckan att lyfta män som inte ser ut eller beter sig så som normen är. På sajten skola.karlstad.se/genus finns det bla tips på film för olika åldersgrupper.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg