picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Lägg problemet där det hör hemma!

När ska vi börja prata om att det är de pojkar/män som beter sig illa som ska sluta inte flickor/kvinnor som ska akta sig? Och när ska vi börja lyfta alla fina och fantastiska pojkar och män som inte tafsar och som behandlar människor runt sig, oavsett kön, med respekt som förebilder, hjältar och normen för en riktig man istället för de svin som oftast syns på film, i tv-spel och media?

                        (Denna bild är lånad av Ellen Ekman http://ellenekman.blogspot.se/ )

Festival sommaren i Sverige är i full gång och genast kommer det rapporter om hur unga flickor blir sexuellt ofredade och våldtagna. För ja det är flickor som är utsatta och pojkar i åldern 15-25 år som oftast är förrövaren (Källa polisen.se) När en läser rapoteringen från Putte i parken är det lätt att tro att detta endast handlar om ensamkommande invandra pojkar. Men detta handlar inte om pojkar och män med en viss etnicitet eller kultur. Den enda gemensamma nämnaren är att det är just pojkar och män.

Vi har länge jobbad med flickor och kvinnor. De ska vara försiktiga, gå hem två och två, inte bli för fulla, tänka på hur de klär sig, lära självförsvar, ha med larm och pepparspray. Men allt detta är ju bara som att sätta plåster på såret. Detta är ju bara att behandla syntomen. När ska vi våga ta tag i den riktiga frågan? När ska vi våga prata om vem det är som tafsar och våldtar? Är det inte dags att prata om att en riktig man är en som inte tafsar och som behandlar andra med respekt?

Vi som jobbar inom förskolan och skolan kan göra mycket genom att jobba med att bredda mansnormen. Visa på att det finns flera sätt att vara man än genom att ta till våld. Vi behöver att träna alla barn och elever på att sätta ord på sina känslor, respektera ett nej och att förstå att en inte har rätt att ta på andras kropp, inte ens kramas, om denna inte vill. Vi behöver prata om att det de ser på film och i vissa tv-spel inte är ok.

Och inte minst så behöver vi att lyfta andra mandliga förebilder. Män som inte kränker, våldtar och tafsar för det är ju faktiskt de flesta män. Men tyvärr är det sällan de som syns. De riktiga manliga hjältarna!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg