picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Springa eller inte springa? Det är frågan….

I går var det åter dags för VårRuset i Karlstad. 8600 flickor, tjejer, kvinnor och tanter samlades vid Sundstatjärn. De umgicks, tog sig runt den 5 kilometer långa banan på valfritt sätt och åt sen picknick tillsammans i gröngräset. Ett roligt och trevligt evenemang, där många deltar tillsammans med sina kollegor och vänner. 

Jag deltog också. Men precis som de andra åren väckte det en hel del tankar och funderingar. Om det hade varit tvärtom. Om det hade varit ett evenemang för bara män där kvinnor inte fick delta, där män tillsammans med sina kollegor fick omgås och äta picknick, där anmälningsavgiften ofta betalas av arbetsgivaren, skulle vi 2016 tycka att det vore ok? Antagligen inte. Det skulle pratas om diskriminering och orättvisa. Att kvinnor har rätt att delta på lika vilkor! För några år sen öppnades tjurruset för kvinnor – för självklart kan kvinnor också springa i gegga och ta sig över hinder. Men varför ska män då inte ha samma möjlighet att tillsammans gå eller springa 5 km och tillsammans äta picknick i gröngräset?

När jag föreläser om genus blir en del väldigt upprörda när jag berättar att Vasaloppet var stängt för kvinnor 1924-1980, efter att Margit Nordin som första kvinna åkte Vasaloppet 1924. Detta blev uppmärksammat i tidningarna, där det ansågs som väldigt olämpligt att en kvinna visade sig offentligt i byxor samt trött och svettig och att det var mycket olämpligt för den sköra kvinnokroppen att utsätta sig för denna sorts påfrestningar. I idrottsbladet skrev en sportsjournalist:

Nio mil är för långt för en kvinna. Det blir ingen tävling, det blir ett onödigt uthållighetsprov, och man kan inte vara säker på att alla som vilja försöka sig på uppgiften lika lyckligt komma att gå i land därmed. Ty nästa år komma många flickor som vilja starta – var lugna för den saken. Men de måste nekas”.

Först 1979 blev det möjligt för kvinnor att köra öppna spåret och 1981 fick kvinnor delta i Vasaloppet igen. Detta upprör många samtidigt som en tycker att det är helt ok att VårRuset endast är öppet för kvinnor.

Ska vi bli jämställda så räcker det inte att kvinnor kan ta sig in på manligt kodade områden. Vi måste öppna upp och bredda normerna, så att män också kan ta sig in på kvinnligt kodade områden. Jag tycker absolut inte att en ska ta bort VårRuset utan öppna det för alla så att du oavsett om du definierar dig som man, kvinna eller något annat kan ha en fin kväll tillsammans.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg