picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Mångfald i Luciatåget

Under de senaste dagar har min facebook fylls med underbara, stämningsfulla bilder på Luciatåg. Allt från väldigt klassiska till ett Luciatåg där alla har stjärnor i handen, strut på huvudet och band runt midjan i alla regnbågens färger. Ett härligt exempel på att det går att öka mångfalden och ta bort könsnormer utan att förstöra stämningen eller göra Lucia till ett jippo. Det handlar helt enkelt om att uppdatera våra traditioner. Hur såg Luciatåget ut på din skola/förskola? Klassiskt eller bröt det mot några normer? Diskuterade ni i arbetslaget hur ni skulle göra eller gjorde ni som vanligt? För just när vi gör som vi brukar utan att reflektera så är det lätt att vi omedvetet bevarar normer som motverkar jämställdhet och mångfald. Hur gjorde ni? Kommentera gärna!

På min skola har barnen tillsammans gjort en stor jultavla där jag hittade detta fina luciatåg där både flickor och pojkar är tomtar och stjärngossar. Men fortfarande är det bara flickor som är Lucia och tärnor. Och tomten är en man. Så även om vi tar små steg framåt så har vi en hel del kvar att jobba med även på mitt fritidshem.

Trevlig Lucia!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg