picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Tjejkväll – nej tack

Under den senaste veckan har jag fått inbjudan till fyra olika tjejkvällar. På macken där jag kan provsmaka sallad och choklad medan jag lär mig att tvätta bilen, vilket enligt texten på inbjudan är ”gôrenkelt”  och dessutom får jag tjejpris på bilvårdsprodukter. På blomaffären kan jag bli inspirerad av alla fina blomsterarrangemang samtidigt som jag får tips om smink, styling och motion. Innan jag går på ishockey, till specialpris eftersom jag är tjej, har jag möjlighet att träffa spännande utställare, få goodiebag och vinna fina priser och när jag går på travet kan jag tillsammans med tjejgänget avnjuta en trerätters meny speciellt framtagen för tjejkvällen.

Alla dessa evenemang är säkert jättetrevliga. Men genom att kalla dem för tjejkvällar så förmedlar de en norm som talar om hur jag som kvinna ska vara och vad jag ska ha för intressen för att vara en riktig kvinna. Jag är så trött på att det förväntas av mig att jag ska vara intresserad av smink, styling och mode samtidigt som jag ska vara helt oteknisk och oförmögen att ens förstå hur jag ska tvätta min bil utan hjälp och fullständigt ointresserad av sport. Dessa tjejkvällar förmedlar även en norm för vad killar ska undvika om de vill vara en riktig man. Är det inte dags att inse att kvinnor och män inte är två homogena grupper utan består av en mängd individer där den enda gemensamma nämnaren är det biologiska kön vi föds med.  

Även om de inte är många så finns det några få tillfällen speciellt för män. I höst kommer Nöjesfabriken att ha en dag med tema mäns hälsa som de kallar Maskulint liv. Tanken är ju god då det är sällan man sätter fokus på mäns hälsa. Men varför väljer man en bild med en extremt manlig man med skägg och rutig skjorta på inbjudan? Enligt texten kommer besökarna ha möjlighet att träffa rallyföraren Biffen och se när Anders Johanesson får chansen att ”piffas till” av flera av mässans utställare. Alltifrån hud, hår, skägg och naglar till skor, kläder och accessoarer kommer att ses över. Och då var vi där igen med normer och förväntningar. Männen får träffa rallyförare och män behöver inte göras om de behöver bara piffas till.

Varför inte istället ha en trevlig inspirationskväll på blomaffären med tips för alla som gillar blommor, en ta hand om bilen för nybörjare på macken med bra priser för alla, en höstkväll med ishockey för alla där du kan ta med en vän och gå två till priset av en, en mässa om hälsa och skönhet för alla och möjlighet att avnjuta en trevlig trerätters meny på travet med dina vänner? Varför ens blanda in kön i detta?

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg