picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Snart är det Lucia igen…

Med två månader kvar till Lucia är diskussionen i full gång på facebook. Ska vi ha kvar luciatåget eller inte? Om luciatåget nu skulle försvinna vems fel är det då? SD, invandrarna eller feministerna? Och om luciatåget ska vara kvar hur ska då ett luciatåg se ut? Ska det finnas pepparkakor och tomtar eller är endast stjärngossar och tärnor? Och sist men inte minst vem får vara vad?

Det pratas ofta om att vi ska ha ett traditionellt luciatåg. Men ser man bakåt i historien har Lucia firats på många olika sätt. På medeltiden ansågs det vara årets längsta natt då det var bäst att vara vaken så man inte råkade ut för trolldom. Först på 1700-talet kom traditionen att lussa genom att sjunga och bjuda på kaffe på morgonen. Det första dokumentet som finns om en Lucia med ljus på huvudet är från 1800-talet där en bruksinspektor i Skinnskatteberg berättar om en dräng (!) som kommer in klädd i ett vitt lakan, med en krans av ljus på huvudet . Bruksinspektorn tror att man låter en man gå först eftersom denna bär på en stor gryta med varm dryck. Luciatåg med Lucia, tärnor och stjärngossar så som vi oftast tänker oss ett luciatåg idag blev först vanligt efter det att Stockholms dagblad 1927 startade en tävling där man varje år utsåg årets lucia (All fakta är hämtad från Wikipedia)

Lucia har firats på många olika sätt genom våran historia. Så nu tycker jag att det är dags att vi uppdaterar denna tradition så att alla kan vara med och att alla får möjlighet att gestalta det som känns rätt. Jag ser fram emot luciatåg där ingen tvingas in i en viss roll på grund av sitt kön.

Hur gör ni på din förskola/skola? Vad har ni för normer och traditioner? Och hur kopplar nu detta till läroplanen?

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg