picture-3206-1635341396.jpg

Blogg

Perspektiv på ledarskap

Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa…

Kontaktuppgifter

Veronica Nytomt

info@verobalans.se
Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa står högt på agendan. För mig handlar det om att bygga tillitsfulla relationer, skapa en jämlikhet i maktfördelningen mellan vuxna och barn och att se varje individs kompetenser och möjligheter att bidra. För några år sedan startade jag mitt företag för att få möjlighet att nå ut till ännu fler genom föreläsningar och utbildningar. Mina föreläsningar har hittills handlat om Barnkonventionen och barnets rättigheter samt förskollärarens ledarskap. I maj 2021 kom min första bok, den heter "Förskollärare - Leda och ansvara för förskolans undervisning”.Är ni intresserade av att ta del av mina föreläsningar så finns mer information på min hemsida verobalans.se. Du hittar mig även på instagram @nyfiketlyssna.

Leda sig själv för att leda andra

Under våren har jag haft temat självledarskap för mina blogginlägg så nu tänkte jag att mitt sista inlägg inför semestern får bli en liten sammanfattning av mitt tema och några reflektioner över hur de här delarna hänger ihop.

I årets första inlägg delade jag några tankar om kompetensutveckling som en grund i självledarskapet. För att möta barnen i deras ständiga utvecklingstempo, men framförallt i alla de olika former som barns utveckling sker i, behöver vi vuxna också vara i ständigt utveckling. Här behöver vi ta till oss av forskning och andras beprövade erfarenhet för att reflektera över vårt eget förhållningssätt. Våga syna sig själv i sömmarna för att verkligen bidra till utveckling i vårt arbete.

Februari månads inlägg handlade om hur viktigt det är att skapa verktyg för att hantera när vi hamnar i utmanande situationer. Bland annat att närvaro och förundran kan hjälpa oss att skifta fokus från att se det som är problem till att faktiskt lyfta de små skiftena som hjälper både oss och barnen att komma ur den negativa spiralen som vi ibland hamnar i.

Tredje inlägget berörde vikten av återhämtning. Självledarskap handlar inte bara om att leda sig själv i det professionella utan också hur vi leder oss själva i livet i stort. Vi behöver ta ansvar för att skapa balans och tid för återhämtning. Ett första steg är att ta reda på vad man själv behöver få att återhämta sig. Vi kan skapa det i flera olika sammanhang men det är också olika för varje individ vad man behöver.

Det senaste inlägget handlade om självledarskapet och självkänslan. Med en sund självkänsla kan vi se och uppleva vårt värde som person oavsett vad vi gör eller presterar. Att vi, även när det inte blir som vi har tänkt oss eller vi upplever att vi misslyckas, har omtanke om oss själva och förstår att vi är lika viktiga och betydelsefulla oavsett.

När man tittar på de olika delarna så här är det lätta att känna en viss prestationsångest. Inte nog med att jag ska leda mina kollegor och barngruppen, jag ska leda mig själv också. Lära mig massa nytt, utveckla mitt sätt att hantera konflikter, se till att återhämta mig och dessutom känna att jag duger precis som jag är oavsett prestation… Mitt i allt det här måste vi också komma ihåg att landa i att vara ”good enough”. Vi kan inte göra allt på en och samma gång och vi ska inte sträva efter perfektion. Ta dig tid att fundera över vilken av de här delarna som du just nu behöver lägga lite extra fokus på. Nu står vi mitt i semesterperioden och det är en bra tid att vända blicken inåt, titta på sig själv och sina behov. Ofta hittar man in i nya rutiner som ger en större möjlighet till återhämtning under semestern och det är lättare att se vad man själv mår bäst av och behöver. När semestern sedan går över i den vanliga vardagslunken, fundera över hur du kan göra för att dina semesterrutiner också kan fungerar när vardagen rullar på i högre tempo igen.

Vi är alla olika, har olika behov och förutsättningar. Självledarskapet handlar om att hitta det som fungerar bäst för just dig. Det finns inga mallar för hur det ska gå till eller vad man ska göra. Kanske är det anledningen till att det är ganska komplext men samtidigt väldigt intressant och framförallt viktigt att vara medveten om.

Du är den absolut viktigaste resursen i ditt ledarskap, ta hand om den och gör det till din viktigaste uppgift här i livet!

Ha en skön sommar!

/Veronica Nytomt

Hultsbergs förskola

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg