picture-3206-1635341396.jpg

Blogg

Perspektiv på ledarskap

Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa…

Kontaktuppgifter

Veronica Nytomt

info@verobalans.se
Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa står högt på agendan. För mig handlar det om att bygga tillitsfulla relationer, skapa en jämlikhet i maktfördelningen mellan vuxna och barn och att se varje individs kompetenser och möjligheter att bidra. För några år sedan startade jag mitt företag för att få möjlighet att nå ut till ännu fler genom föreläsningar och utbildningar. Mina föreläsningar har hittills handlat om Barnkonventionen och barnets rättigheter samt förskollärarens ledarskap. I maj 2021 kom min första bok, den heter "Förskollärare - Leda och ansvara för förskolans undervisning”.Är ni intresserade av att ta del av mina föreläsningar så finns mer information på min hemsida verobalans.se. Du hittar mig även på instagram @nyfiketlyssna.

Tankar om hösten som nystart

Augusti närmar sig sitt slut och september månad är precis i antågande. Det här innebär starten på en ny termin och även ett helt nytt läsår. Det är många förändringar som vi står mitt i just nu. Ny planering som ska startas upp, rutiner och strukturer som behöver justeras. Lärmiljöer ska formas utifrån nuvarande förutsättningar. Framförallt möter vi nya grupper, barn som har slutat och nya som har tillkommit. Det här är ofta en större förändring än man kanske kan tro. De barn som varit i gruppen tidigare hamnar i nya lägen där de behöver hitta sin plats och sitt sammanhang på nytt. För de barn som kommer nya till gruppen är det mycket att ta in, nya rutiner att förhålla sig till och många nya kompisar och pedagoger som man inte känner sen förut. För de barn som börjar förskolan för första gången är det en enorm omställning att gå från att vara hemma med sina föräldrar till att helt plötsligt bekanta sig med många nya människor. Ordet nystart klingar ofta väldigt positivt och det är ju också ofta det, nytt och spännande. Men för många kan det också innebära stora utmaningar. När mycket av det som är välkänt och bekant ändras eller försvinner.

Hur möter vi barnen i det som är nytt? Hur lyssnar vi in och tar med deras tankar idéer och synpunkter in i vår planering? Hur ger vi stöd och trygghet att våga vara i det som utmanar? Hur hjälps vi åt att hitta in i det nya så att det så småningom ska kännas tryggt och välbekant? Det är viktiga frågor att reflektera över i mötet med barnen men också för vår egen skull. De här förändringarna kan ju också upplevas jobbiga för oss vuxna. Kanske innebär den här nystarten även att vi får nya kollegor och förändrade arbetslag där vi behöver hitta in i sätt att arbeta tillsammans. Mitt i det får vi inte tappa bort oss själva. Det är viktigt att stanna upp och känna in vad jag själv behöver. Ge sig själv tid för återhämtning så att man inte bara rusar in i en ny termin där man lätt kan hamna i stress över allt som ska göras.

För mig personligen innebär den här terminsstarten stora förändringar. Jag kommer under en tid vara tjänstledig från mitt arbete i förskolan. Dels har jag börjat läsa magister/master-utbildning vid Karlstads universitet, dels ska jag arbeta med olika uppdrag i mitt företag. Ett av de här uppdragen innebär att jag ska skriva klart manus för min andra bok som kommer komma ut i början av nästa år. Det känns naturligtvis väldigt spännande att få utmana sig på nya sätt samtidigt som det känns väldigt vemodigt att inte vara så nära barnen den närmsta tiden.

En annan nystart är att jag börjat podda! I början av augusti publicerades det första avsnittet av podden ”Tankevända i vuxenvärlden – en podd barn mår bra av”. I det här forumet delar jag reflektioner och tankar om de förutsättningar vi vuxna kan skapa för att öka barns välmående och psykiska hälsa. Vi behöver ha en större medvetenhet i mötet med barnen om vi ska kunna bidra till en förändring på djupet vad gäller barn och ungas mående. Mina avsnitt är ganska korta och idéen med det är att det ska vara lätt att ta sig tiden att lyssna och att vi tar små steg framåt en liten tankevända i taget!

Här finns en länk till podden!

Om du vill ta del av fler tankar jag delar så kan du följa mig på mitt instagramkonto @nyfiketlyssna

/Veronica Nytomt 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg