picture-3206-1635341396.jpg

Blogg

Perspektiv på ledarskap

Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa…

Kontaktuppgifter

Veronica Nytomt

info@verobalans.se
Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa står högt på agendan. För mig handlar det om att bygga tillitsfulla relationer, skapa en jämlikhet i maktfördelningen mellan vuxna och barn och att se varje individs kompetenser och möjligheter att bidra. För några år sedan startade jag mitt företag för att få möjlighet att nå ut till ännu fler genom föreläsningar och utbildningar. Mina föreläsningar har hittills handlat om Barnkonventionen och barnets rättigheter samt förskollärarens ledarskap. I maj 2021 kom min första bok, den heter "Förskollärare - Leda och ansvara för förskolans undervisning”.Är ni intresserade av att ta del av mina föreläsningar så finns mer information på min hemsida verobalans.se. Du hittar mig även på instagram @nyfiketlyssna.

Återhämtning – grunden i självledarskapet

Självledarskap handlar till stor del om att ta hand om sina egna resurser och skapa de bästa förutsättningarna för sig själv att må bra. Det är bara jag själv som kan ta ansvar för att det sker. Var och behöver lära känna sig själv och bli medveten vad en behöver.

Det är enkelt att köra på i hög takt med känslan av att man gör något bra för andra. Särskilt när man får hejarop och positiv feedback från omgivningen. Men när vi väl ligger där i en hög på golvet och inte orkar ta oss an ens den enklaste uppgiften så tjänar inte de där hejaropen så mycket till. Särskilt i ett sammanhang där vi har en stor uppgift att ge av oss själv till andra, vilket uppdraget i förskolan och skola i hög grad innebär, blir vila och återhämtning den viktigaste komponenten i vårt självledarskap. Men det är inte en helt enkel ekvation att få till när vardagslivet är fyllt av aktiviteter och ansvar.

Då behöver vi börja med att reflektera över vad återhämtning och vila faktiskt innebär. Det är nämligen inte heller helt enkelt. Det finns ingen färdig mall och det som fungerar för en kanske inte alls fungerar för någon annan. Återhämtning kan vi få i många olika sammanhang, det kan vara allt ifrån en lugn promenad i skogen, ett hårt träningspass på gymmet eller att bara sitta på en sten vid vattnet och lyssna på vågbruset. Egentligen har det inte jättestor betydelse vilket av det vi väljer. Det viktiga är att vi upplever att det vi gör hjälper oss att koppla bort tankarna på allt annat runt omkring. Att det ger hjärnan vila och hjälper oss att koppla bort surret och alla ”måsten”.

Vid en första anblick kan man också känna en viss stress över att även återhämtning med en massa tidsåtgång ska ta plats i vårt redan fullspäckade liv. Men faktum är att det inte måste ta särskilt mycket tid. Det behöver inte alltid vara ett timmeslångt träningspass eller en långpromenad. Det räcker även med en kort stund för att ge effekt. I längden kan det faktiskt ge mer att fördela det över tid, kortare stunder flera gånger per dag än ett långt pass en gång i veckan. Ett första steg kan vara att fundera över vad man väljer att göra på sin rast. Att sätta sig ner i personalrummet och prata med kollegorna kan ju vara skönt och trevligt men ger det den återhämtning jag behöver? Kanske skulle en promenad i en närliggande skog ge mer avkoppling och energipåfyllning?

Ett annat sätt att få in de små enkla tillfällena till återhämtning är att påminnas sig själv att ta några medvetna andetag då och då. Det kan t.ex. vara när du har varit på toaletten, eller stanna upp en kort stund när du förbereder mellanmål. Sänk ner axlarna och fokusera på ditt andetag i någon minut. Visst kan det kännas omöjligt ibland när man vet att man behövs i gruppen. Men det är ju faktiskt så att om du ger dig själv de där minuterna att bara koppla av så kommer din energi att räcka så otroligt mycket längre sen. Det är viktigt att också prata om de här delarna i arbetslaget. Lyfta med varandra vad var och en behöver för att få återhämtning. Hur kan vi hjälpas åt att prioritera det och ge varandra tid?

Vi ska inte heller underskatta den tid vi har med barnen. Att vara närvarande och förundras av det barnen utforskar och upptäcker kan också ge oss återhämtning och vila bara vi tillåter oss att vara i den stunden. Jag skrev ett inlägg om just det i höstas, kanske det ge lite inspiration även i det här sammanhanget.

/Veronica Nytomt
Hultsberg förskola

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg