picture-3206-1635341396.jpg

Blogg

Perspektiv på ledarskap

Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa…

Kontaktuppgifter

Veronica Nytomt

info@verobalans.se
Jag heter Veronica Nytomt, är förskollärare och arbetar vid Hultsberg förskola i Karlstad. Mitt engagemang för utveckling av förskolans vardagsarbete är stort. Jag vill bidra till en utveckling där barnets bästa är i fokus, där framförallt välmående och psykisk hälsa står högt på agendan. För mig handlar det om att bygga tillitsfulla relationer, skapa en jämlikhet i maktfördelningen mellan vuxna och barn och att se varje individs kompetenser och möjligheter att bidra. För några år sedan startade jag mitt företag för att få möjlighet att nå ut till ännu fler genom föreläsningar och utbildningar. Mina föreläsningar har hittills handlat om Barnkonventionen och barnets rättigheter samt förskollärarens ledarskap. I maj 2021 kom min första bok, den heter "Förskollärare - Leda och ansvara för förskolans undervisning”.Är ni intresserade av att ta del av mina föreläsningar så finns mer information på min hemsida verobalans.se. Du hittar mig även på instagram @nyfiketlyssna.

Självledarskap och återhämtning

För att leda andra måste vi börja med att leda oss själva. I vårt sammanhang där vårt uppdrag till största del handlar om att ge av sig själv till andra, att engagera sig i hur andra ska få bästa förutsättningar i sin vardag, så är det lätt att tappa bort sig själv och sina egna behov. Därför är det av stor vikt att vi lägger fokus på vad vi själva behöver och mår bra av. Om vi bara tömmer av oss själva till andra utan att fylla på så kommer det aldrig att hålla i längden. För att vårt arbete och vårt ledarskap i mötet med andra ska bli hållbart så måste vi börja med att ta hand om våra egna behov och se till att vi har en stadig grund att stå på. En viktig del i självledarskapet handlar om att ge oss själva den återhämtning vi behöver. Vi har en stressig vardag i vårt arbete, stressen i sig behöver inte vara skadlig. Det är bristen på återhämtning däremellan som gör att vi till slut inte orkar. Naturligtvis behöver vi även se över hur vi strukturerar arbetet så att vi ser till att stressen i sig inte är allt för stor. Tid för återhämtning är oavsett en viktig förutsättning för oss för att hantera situationer som uppstår på ett bra sätt. Vad som är återhämtning skiljer sig från person till person och det är därför viktigt att var och en tar reda på vad man själv mår bäst av. För en del kan det handla om att träna eller ta promenader i skogen medan det för en annan handlar om att läsa en bok. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte alltid krävs så lång tid, ibland kan det räcka med några minuter av att bara släppa taget om alla måsten och andas några lugna andetag. Hellre flera korta stunder per dag än ett långt pass någon gång i veckan.

När man är ledig en längre tid, som vid semestern eller julledigheten, så kan det vara enklare att hitta saker man mår bra av att göra. Jag brukar försöka att tänka till vad det är jag ofta gör när jag har längre tid ledigt och sedan fundera över hur jag skulle kunna få in det även när vardagen rullar på igen. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort. När vi hamnar i stressiga perioder så är det allra lättast att välja bort just de sakerna. Där behövs en tankevurpa, för det är oftast så att när vi prioriterar de saker som ger återhämtning så orkar vi på ett mycket bättre sätt hantera det som stressar oss. Det handlar alltså om att prioritera och göra aktiva val där vår återhämtning väger lika tungt som alla andra saker vi ska göra. Här kan man ibland behöva klura lite extra på hur man kan få till det. Att läsa skönlitterära böcker är något jag ofta tar mig tid för när jag är ledig men tycker det är svårare att få till däremellan. I höstas startade jag och vän en bokklubb tillsammans. Det har blivit ett sätt för mig att prioritera att läsa böcker och samtidigt ett tillfälle då jag träffat flera nya vänner som jag inte träffat annars.

Nu står vi precis inför julen och för många av oss väntar ledig tid och ett större utrymme att göra mer av det vi vill och behöver. Men ledighet kan också komma med många förväntningar och krav på saker som ska genomföras. Det ger inte alltid den återhämtning som vi behöver. Det är därför extra viktigt att stanna upp och fundera över vad jag mår bra av och vad jag faktiskt känner blir övermäktigt. Många gånger är vi med på sammankomster för andras skull, kanske särskilt just kring jul. Vad mår jag och min familj bäst av, vad vill vi prioritera och vad vill vi helst välja bort? Stå upp för dig själv, även om det kan vara svårt. Att stå för sina egna gränser är en viktig del i sitt självledarskap. Det är bara du själv som kan ta ansvar för vad du behöver, när du sätter dina gränser får också andra ta hand om sin egen reaktion, om det nu kommer någon.

Jag önskar dig en God jul och en fin start av 2022!

/Veronica Nytomt

Hultsbergs förskola

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg