picture-1197-1476197102.jpg

Blogg

Elevhälsan på Råtorp

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar…

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar med elevhälsoarbetet i våra grupper. Vi vill ge exempel på ett sätt att arbeta. Du kommer få ta del av hur lärare och personal från elevhälsoteamet samt rektor på Råtorp resonerar kring elevhälsoarbetet och ta del av hur vi arbetar rent praktiskt för att skapa ökad delaktighet och tillgänglighet för våra elever.

Kort sagt: hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer i praktiken.

Moment of the day

Häromdagen hade jag ett ”moment” eller om man ska kalla det för ögonblick. Det var när jag hade ensemblespel tillsammans med en grupp femteklassare. Vi fick till det där liret och vi bara tittade på varandra och sa wow! 

I musikens centrala innehåll finns ensemblespel i olika genrer. Det där kan ju gå till på olika sätt men det som var speciellt med dessa femmor var att de hade ett särskilt önskemål. De ville inför vårvernissaget öva in låtar att framföra som en kavalkad över hits från 50-60-70-80- och 90-talet. Ett underbart önskemål men frågan var hur det skulle gå till. Eftersom det i detta läge inte fanns utrymme att samarbeta med andra ämnen och vi då endast hade 40 minuter i veckan till förfogande fick vi fundera hur vi skulle få till detta.  

Vi skalade ner projektet till att varje grupp fick åta sig ett årtionde och vi hjälptes åt i grupperna att hitta rätt musik som var möjlig för oss att spela med tanke på hur långt eleverna kommit i sin utveckling med instrumentspel. Låten skulle dessutom vara lättsjungen och igenkänd. De fyra låtarna eleverna och jag kom fram till var: Let it be, Take me home, Två av oss och Eloise, vilka alla representerar varsitt årtionde. Sen skulle det övas, väljas instrument och övas igen. 

Insikten av att det krävdes mycket övning lät inte nedslå dem. Däremot konstaterar eleverna att gitarrspel blev väldigt svårt. Ackorden blev för många och bytena blev för svåra trots att jag förenklat mycket. Vi provade att spela gitarr via appen garageband och det funkade ju perfekt. Gitarristerna fick ändå fullt upp med att välja rätt ackord med timing. Den som ändå vill spela på en riktig gitarr är med och bidrar med några ackord.  

Så dök Corona upp och alla planerade samlingar och konserter blev inställda.  Men lyckligtvis är det vägen som är resan värd. Vi spelar på i grupperna och vi utvecklas, och i går i en av grupperna hände det. Vi fick till det där samspelet och det där flytet som vi strävar efter. Vilken känsla! Det var mitt ögonblick den dagen! 
/Ingrid Linder, musiklärare på Råtorpsskolan 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg