picture-1197-1476197102.jpg

Blogg

Elevhälsan på Råtorp

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar…

Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar med elevhälsoarbetet i våra grupper. Vi vill ge exempel på ett sätt att arbeta. Du kommer få ta del av hur lärare och personal från elevhälsoteamet samt rektor på Råtorp resonerar kring elevhälsoarbetet och ta del av hur vi arbetar rent praktiskt för att skapa ökad delaktighet och tillgänglighet för våra elever.

Kort sagt: hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer i praktiken.

Storsamling åk 3

Då var det dags igen, för läsårets första storsamlingI år är det treorna som är först ut och det kommer att handla om rymden. 

Vi har en långvarig tradition på Råtorps skolor att låta varje årskurs ansvara för en storsamling vardera per läsår. Samlingarna äger rum i idrottshallen och våra båda skolor är med. Anhöriga till den årskurs som ansvarar är förstås också inbjudna. Jag vet inte exakt hur länge vi har hållit på med storsamlingar men det är långt över 20 år sen vi började och det är ett koncept som verkar hålla i längden. 

Vad är det som är så bra med storsamlingar? Jag tror att det först och främst handlar om gemenskap, något att samlas kring. Alla blir deltagare på något sätt, oftast som publik men flera gånger under skoltiden som den som står på scenen och förmedlar något som arbetats fram i årskursen. 

Storsamlingar är en slags kultur vi har på vårt skolområde. Ordet kultur har en vid mening och kommer från latinets cultura som betyder ungefär bearbetning, odling och bildning. Det är just det vi håller på med! Eleverna lär sig saker som de bearbetar och sedan för vidare till sina kamrater. De presenterar ofta det de lärt sig med konstnärliga uttryck som dans, sång, musik, konst och poesi som ju räknas till de mänskliga kulturyttringarna. Våra elever är kulturbärare helt enkelt och kulturen förs vidare från generation till generation. Det blir lite extra roligt när vi gräver fram gamla sånger om rymdfärder ur gömmorna med uttryck som att rymden sugersom för dagens elever har en helt annan innebörd än vad det hade för 50 år sen. En rolig diskussion blev det och en hälsning från förr.  

Jag är minst lika förväntansfull som eleverna inför dagens storsamling. Nu kör vi!
/Ingrid Linder, musiklärare på Råtorpsskolan 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg