Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Att behålla fokus i coronatider

Coronatider… Restriktioner… Jullov… Skola… Inte helt lätt. Att gå från en verklighet till en annan. Från samhället där det är maxantal av kunder inne på klädaffärer, café och mataffärer.

Coronatider… 
Restriktioner…
Jullov…

Skola…

Inte helt lätt. Att gå från en verklighet till en annan. Från samhället där det är maxantal av kunder inne på klädaffärer, café och mataffärer. Vi har hållit avstånd, tvättat händer. Vikit undan i en affär, i ett möte vid en dörr, det kan jag. Jag gör det automatiskt. Det ska jag. Jag är duktig. Jag har lärt mig.

Nu går jag in i en annan värld. Skolvärlden, mitt klassrum, det är min tillvaro. Jag möter mina elever. Där är det inte lika enkelt. Jag vet hur jag ska göra, jag har läst restriktioner från Folkhälsomyndigheten från min kommun och min rektor. Men ändå när skoldagen börjar och mina 65 st fyror väller in i skolbyggnaden för att leta sig fram till kapprum och klassrum så är det jag lärt mig liksom undanskuffat. Inte glömt, men nja det är svårt att genomföra och jag lyckas inte riktigt. Även om viljan finns. Och jag ska ju. Eller hur. Var börjar jag? Slussa in, slussa ut, vara först på plats i matsalen för att sprita händer. Håll avstånd i ledet! Spring, spring, du hinner. Det är svårt att ibland hålla fokus. 

Det är precis så som mycket annat i en lärares vardag. Både för den som är ny i yrket och den som jobbat länge. Skolan förändras, styrdokument ändras, ny forskning tillkommer, det som tidigare var i ropet och aktuellt ligger nu i skymundan för att göra plats för nya idéer. Det är inte alltid lätt att hinna med. Även om vi läser in oss på det nya så är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor, eller så gör vi om det nya så att det passar oss och det är helt naturligt.  Det är inte alltid lätt att behålla fokus. Men hur ska vi göra då?

Jag har under den här hösten fått lära mig att försöka fokusera på en sak i taget.  Inte göra för många saker samtidigt och låta vissa saker vänta. Ja, vissa saker kan vänta. Även om jag inte tror det. Det har varit nödvändigt.  När jag googlar på hur man behåller fokus på jobbet är det fem saker som direkt kommer upp. 

Forskning: 5 tips på hur du behåller fokus på jobbet

1. Ta korta pauser för att vila hjärnan.
2. Håll ordning på ditt skrivbord. 
3. Lyssna på din favoritmusik. 
4. Meditera. 
5. Läs mailen på bestämda tider. 

Jamen vissa av punkterna blir lätt. Nr 1 och 2  blir genanst intressant för mig och jag ropar: Bra där!  Min kollega och jag har haft som mål att vara noga med att sitta ned en stund på förmiddagen tillsammans, dricka kaffe och äta en smörgås. Det har gett oss energi och skärpt fokus. Mitt skrivbord är förvisso alltid städat, men skåpen desto värre röriga. Där har jag försökt att hålla ordning för att lättare hitta det jag behöver i min förberedelse för lektioner, under lektioner och i mitt efterarbete. Det har fungerat. Jag vet att jag har mycket att jobba på i de övriga punkterna, men en sak i taget… Kanske blir mitt nya mål punkt nr 5. Det skulle jag behöva. Och meditera… andas djupt lite oftare. 

Vad behöver du för att orka hålla fokus, för att klara av din lärarvardag i skolan när du nu börjar en ny termin? Om du är ny lärare kanske du behöver lista upp några punkter för dig själv, som du ska börja med. Gör en att göra lista och pricka av när saker blir gjorda. Är du en veteran så behöver du kanske sakta ned för att orka, få kraft och ny energi. En sak i taget. Sitt ned, ta tid för en kaffe. 

Vi behöver alla hålla fokus i coronatider. 

Keep up the good work teachers! 

/ Pernilla Kans, Förstelärare svenska, Skattärrsskolan Karlstad

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg