Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Vi är i hamn!

Så kändes det i dag. Vi är i hamn! Hela skolan har varit ute på en lång resa under året och nu har vi äntligen ankrat. Det har varit en resa med stormar, med stiltje, med fin vind i seglen. 400 elever och tillslut 400 berättelser = 400 författare. Det var en magisk kväll. En riktig bokrelease!

Att stå och blicka ut på skolgården när vi lärare och våra elever sjöng sången ”Böcker ska blänka som solar och tindra som tomtebloss” var magiskt. Inne i våra klassrum var det dukat för fest och minglet var glatt. 

Under hela året har Skattkärrsskolan, från förskoleklass till åk 6, arbetat med ett stort läs- och skrivprojekt. Det känns konstigt att tänka tillbaka till i höstas när vi var i startgroparna. Tänk vad lite vi visste då mot vad vi vet nu! Vi läste böcker av författaren Torsten Bengtsson, samtalade om text, vi skrev egna berättelser, gav och fick respons av varandra och tillslut landade det i en egen klassbok. Det är sådana här projekt jag gillar allra mest. Eleverna är i centrum. Eleverna är drivkraften. Eleverna har inflytande och vi lärare styr skutan fram.

I klassrummet i kväll såg jag 27 förväntansfulla elever som med stolthet steg upp från sina stolar, kom fram till mig och tog emot sin bok. Då och där kände jag: Wow! Jag är så stolt över mina fyror. De har med gläjde tagit sig an projektet från början till slut. De har blivit fina läsare och fina skribenter. Varför? Jo, med lust och motivation så är det lättare att jobba. De har skrivit för ett syfte, för en verklighet. De har skrivit för en riktig bok. Allt blev på riktigt!

När en skola jobbar mot gemensamma mål så når vi längre. Vi lyfter undervisningen till en högre nivå. Det är då jag känner, det är roligt att vara lärare och så viktigt! 

Skattkärrsskolan har verkligen slutat läsåret med flaggan i topp! Det känns bra inför sommaren. 

Nu drar vi igång läslyftet under nästa läsår på vår skola. Jag ser fram emot det! Tänk vad vi kan göra tillsammans! Vi har ju redan börjat att lyfta vår skola. 

/ Pernilla Kans

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg