Blogg

Med uppdrag att lära

En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som…
En lärares uppdrag är att lära. Det är ett komplicerat uppdrag. Ämneskunskap blandas med metodik och didaktik. En lärare ska vara tydlig, planerad, ha koll på styrdokument, flexibel och jobba på att ha relationer med eleverna. Efter 20 år som verksam lärare tycker jag ibland att jag behärskar många av dessa bitar, men ibland inte alls. Mitt uppdrag är att lära andra men jag lär mig själv varje dag. Som förstelärare i svenska på mellanstadiet har jag olika uppdrag på min skola och i mitt klassrum. Här kommer jag berätta, försöka inspirera, peppa och lära vidare det jag lär mig i mitt klassrum. Välkommen till min blogg!

Rensa, kasta, släng!

I eftermiddags satt jag bland, plastsäckar, papper, gamla böcker, pärmar och högar av bråte och visste inte var jag skulle börja. Jag hade börjat lite försiktigt att rensa min arbetsplats, mitt skrivbord, min rullhurts och bokhylla. Det fanns massor att slänga, sortera och lägga på rätt ställe.  Det blev en dominoeffekt! Varför hade jag sparat det här? Och det här? Oj, detta hade jag glömt! Denna skulle sättas in i en pärm. Hm vilken oordning det var i pärmarna. Det ena gav det andra. Jag trodde aldrig jag skulle bli klar. Några timmar senare var det i alla fall ordning på en del, det andra slängde jag in i skåpet som jag kallar ”det Gud glömde”. Stängde snabbt skåpsdörrarna och tänkte ”det tar jag en annan dag”. 

Visst är det skönt när det blir ordning, när man får rensat. Nu har jag gjort plats för ett nytt läsår med nya elever. Jag har också insett vad mycket material jag har som jag glömt och inte trodde att jag hade. 

Att städa är nyttigt eftersom jag reflekterade en del över det jag hittade. Behöver jag verkligen detta? Till vilken nytta? Till vilket syfte? Hur ska jag lägga upp undervisningen till hösten? 

Nu tar jag sommarlov och ska njuta av sommarens alla väder, bada, sola, äta glass, njuta av sovmornar och sena kvällar. Samtidigt vet jag att jag kommer reflektera över läsåret som varit och läsåret som kommer. Tankar kommer komma och gå. Det är så det ska vara. Och kanske kommer jag ägna mig åt lite rensa, kasta, släng hemma också. 

Önskar alla mina läsare en riktigt god sommar! Till hösten kommer min blogg handla om skapandet av ny klass, ledarskap och solglimtar från en åk 4.

/ Pernilla 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg