Blogg

Förskoleutvecklare

Jag heter Louise Thyberg och är legitimerad förskollärare och arbetar som förskoleutvecklare i Kristinehamns kommun. I min yrkesroll arbetar jag till största del inom två områden, det systematiska kvalitetsarbetet och att utveckla kommunens förskolor för en ökad kvalitet i undervisningen.…
Jag heter Louise Thyberg och är legitimerad förskollärare och arbetar som förskoleutvecklare i Kristinehamns kommun. I min yrkesroll arbetar jag till största del inom två områden, det systematiska kvalitetsarbetet och att utveckla kommunens förskolor för en ökad kvalitet i undervisningen. Alltid med barnets bästa i fokus. Förändringar, utmaningar och flexibilitet är min vardagssituation och det bästa kvittot för mig är att se medarbetare lyckas och se deras arbetsglädje och stolthet efter att vi arbetat tillsammans!

Vilka måsten är det vi själva skapat som vi kan ta bort?

I samtal med medarbetare och i texter jag stöter på så möter jag ofta en känsla av att det blir mer och mer att göra och mer och mer måsten läggs på förskolans personal. Det är något som får mig som förskoleutvecklare att fundera många gånger och flera varv på varför känslan är så. Läroplanen för förskolan fyller 25 år nu 2023, den är inte ny och den senaste reviderade kom för fem år sedan. Självklart har förutsättningarna förändrats de senaste 25 åren med att i stort sett alla barn går i förskolan, barnen går längre dagar och att barngrupperna blivit större. Men i takt med förändringar på förutsättningar så behöver vi förändra vårt sätt att arbeta. Detta innebär inte att vi behöver göra mängder med mer saker, vi behöver hitta en struktur och organisation som möter de förutsättningar vi har. Jag är fullt medveten om att vi inte kan arbeta snabbare eller hårdare, däremot tror jag att vi behöver arbeta långsammare, mer kvalitativt och mer strukturerat. Långsamheten måste få större plats både hos personal och barn.

”Vilka måsten är det vi själva skapat som vi faktiskt kan ta bort?” Detta är en fråga som jag ofta tar upp och diskutera med medarbetare. Vad säger vår läroplan som är vår arbetsbeskrivning att vi egentligen måste göra? Vilka saker är det som vi alltid ha gjort som vi faktiskt inte behöver göra om man ser till läroplan samt skollag?

Själva ”görandet” är vi fantastiskt bra på i förskolan, vi gör saker hela tiden och vi är även otroligt duktiga på att beskriva vad vi gör. Men behöver vi göra allt vi gör eller kan vi dra ner på saker vi gör och låta det långsamma få ta mer plats och istället fokusera på varför vi gör som vi gör och analysera de små framgångsfaktorer vi upptäcker.

Här tänker jag att det systematiska kvalitetsarbetet blir kärnan i vårt arbete, får vi till det på ett hållbart och fungerande sätt med hög kvalitet utan att mängden blir stor så kommer vi få mer kvalitativ tid med barnen och jag hoppas och tror att stress som finns kommer att minska. För utifrån de förutsättningar vi har idag jämfört med hur det var förr så är det ju faktiskt tid tillsammans med barnen vi har. Vi har de flesta barnen hos oss i 4-5 år och flera timmar per dag än tidigare där vi har möjlighet att arbeta med omsorg, utveckling och lärande. Utifrån min roll så är ett av uppdragen att få till en struktur, organisation och förståelse utifrån de förutsättningar vi har idag och rensa bort onödiga måsten. Vilket är en fantastisk utmaning!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg