picture-1301-1510057559.jpg

Blogg

Känn dig själv!

Skolan är en av de bästa arenorna för nyanlända elever att få information och fakta om det svenska samhället.  Att lära sig om sex och samlevnad är en rättighet och en stor grundsten i en persons identitetsskapande, och är därmed…

Skolan är en av de bästa arenorna för nyanlända elever att få information och fakta om det svenska samhället.  Att lära sig om sex och samlevnad är en rättighet och en stor grundsten i en persons identitetsskapande, och är därmed viktig att alla elever har tillgång till undervisningen.

En del i att kunna ta till sig sina rättigheter och skyldigheter är att känna sig själv, därför har vi påbörjat ett projekt i vår som heter Känn dig själv! med fokus på identitet, sexualitet och jämställdhetsfrågor riktat till nyanlända elever. Följ vårt arbete med eleverna ute på skolorna, finn inspiration att jobba med dessa frågor. 

Fadimedagen

Den 21 januari 2002 dödas Fadime Sahindal av sin pappa med motivet att rädda familjens heder. Detta var ett av de första kända fallen en hedersmord i Sverige och i med detta började vi sakta lyfta på locket kring ämnet hedersrelaterat våld och förtryck. Och vi behöver fortsätta lyfta på detta lock!

Fadime kämpade för andra kvinnor i samma situation som hennes. Hon höll bland annat tal för den svenska Riksdagen i november 2001. Hon bad oss att inte vända ryggen åt de unga flickor som är utsatta för hedersförtryck.

Utifrån Fadimes tal och i samband med Fadimedagen vill vi uppmuntra er att ta en stund åt att uppdatera era kunskaper kring ämnet hedersrelaterat våld och förtryck.  Lyft frågan med er kollegor eller i ert klassrum. Om så bara för en kortare stund, MEN lyft ämnet för att visa att problematiken är lika aktuellt idag som för 16 år sedan.

 Här är några förslag från oss:

  • På en arbetslagsträff eller EHT, titta på filmen 10 minuter av frihet – en film om vardagsheder. Det tar 20 minuter men ger en bra bild av vad hedersförtryck kan innebära för vardagen i många ungas liv. Har ni 10 minuter till, samtala kring filmen och fundera över vilka signaler känner ni igen från er skola.

 

  • Visa filmen för eleverna, både elever med utländsk  eller svensk bakgrund. Oavsett bakgrund kan man ha en vän med problemet och då behöver vi hjälpa våra unga. I form av att uppmärksamma signalerna i vardagen, samt ge dem verktygen att veta vad de ska göra om en vän är fara. 

 

 

Man kan alltid göra något. Om tiden är knapp, lyssna gärna på klippet nedan med delar av Fadimes tal i Riksdagen och fundera på hur ni kan ta med er detta in er verksamhet. 

/Lina och Marléne

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg