Blogg
Skolan är en av de bästa arenorna för nyanlända elever att få information och fakta om det svenska samhället. Att lära sig om sex och samlevnad är en rättighet och en stor grundsten i en persons identitetsskapande, och är därmed viktig att alla elever har tillgång till undervisningen.
En del i att kunna ta till sig sina rättigheter och skyldigheter är att känna sig själv, därför har vi påbörjat ett projekt i vår som heter Känn dig själv! med fokus på identitet, sexualitet och jämställdhetsfrågor riktat till nyanlända elever. Följ vårt arbete med eleverna ute på skolorna, finn inspiration att jobba med dessa frågor.
En bild kan säga mer än 1000 ord och här ser ni två bilder som representerar oss och vilka vi är. Vi använder dessa bilder när vi introducerar projektet Känn dig själv! för elever. Bilderna ska representera oss som personer, och något som är en del i vår identitet. Identitet är just en sådan sak vi pratar mycket om med eleverna. I och med att majoriteten av de elever vi möter är nybörjare i det svenska språket väljer vi att kommunicera mycket med bilder.
En fortsättning på en sådan är presentation av oss kan sedan vara att eleverna ska presentera sig själva via bilder. Här nedan kan ni se ett exempel på hur en sådan övning kan se ut och förklaras. Exemplet är från en utbildning via Nationellt centrum i svenska som andraspråk men fokus på att skapa muntlig interaktion i ett klassrum:
Men vilka är vi då?
Lina Österman, utbildad lärare inom historia och religion mot högstadiet och gymnasiet. I samband med mitt första yrkesverksamma år läste jag till svenska som andraspråk och det är inom det ämnet jag har undervisat mest av. Jag har undervisat i reguljär klass med SvA, i förberedelseklass samt på Komvux med kurser både på grundskolenivå och gymnasial nivå. Sedan 2015 har jag varit med och startat upp Karlstads kommuns Mottagningsenhet. I dagsläget är jag samordnare på Mottagningsenheten, jag är med och undervisar i projektet Känn dig själv och jag är med i Länsstyrelsen Resursteam Heder. Bilden ovanför representerar vart jag är uppvuxen, vilket är på en ö i Stockholms skärgård. Båt till skolan, båt till vänner och båt till stan om man vill se nått annat än vatten och skog, brukar leda till många frågor från eleverna, samt möjlighet att utöka sitt ordförråd.
Marléne Svensson, jobbar som skolsköterska på Mottagningsenheten samt på Färjestadsskolan 4-6. Mitt jobb får mig att må bra då jag brinner för att jobba med människor. Att få vara en del av skolan och bidra till att eleverna ska må bra och att lyckas är det som motiverar mig. Jag är med och undervisar i projektet Känn dig själv samt ingår i Länsstyrelsen Resursteam Heder. Jag är utbildad distriktsköterska och barnmorska. Bilden ovanför representerar dykning som har varit ett stort intresse i mitt liv och att uppleva vattnets värld är en fantastisk upplevelse. Inom dykning krävs stor kontroll över sin kropp. Dykningen ger mig både adrenalin, stillhet och lugn. Vad tror du är det viktigaste att tänka på när man dyker?
/Marléne och Lina
Taggar