Gästbloggen

Blogg

Gästbloggen

Här bloggar kloka personer ur Pedagog Värmlands nätverk.

One Small Step – ett samarbete mellan förskolan och en niondeklass

@reading_onesmallstep är ett samarbete mellan en förskola och ett högstadium. Tillsammans vill vi öka ungas intresse för böcker samt inspirera till läsning.

En elev som pusslar ihop text på ett bord
Eleverna pusslar ihop en text från boken Armstrong på en engelskalektion.

Stora Bokbryggans bok Armstrong av Torben Kuhlmann ligger till grund för ett samarbete mellan Rudsängens förskola och 9a på Rudsskolan. Barnen på förskolan arbetar med boken på svenska medan eleverna i åk 9 arbetar med den engelska versionen. Tillsammans genomför vi olika läsaktiviteter, på varsitt håll men också tillsammans. 

Stora Bokbryggan är ett språkarbete som riktar sig till barn i åldrarna 5–8 år. Men 9a och deras lärare, som egentligen inte är målgrupp för projektet, kunde ändå se bokens möjligheter. Det är en utmaning att anpassa arbetet kring en bok för yngre barn så att den ska passa tonåringar. Gränsen mellan det som för dem kan tyckas barnsligt och det som är lustfyllt, utmanande och ger eleverna möjligheter att visa sina kunskaper är hårfin. Att dessutom koppla det som görs på engelsklektionen med det som görs i förskolan kan ibland vara svårt och skrämmande. Men som Astrid Lindgren sa; ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” 

Vinsterna med att kasta sig ut och testa nya saker är stora! Som lärare utvecklas man massor och eleverna får lära sig att läsa och tolka en bok bortom det uppenbara och att analysera den utifrån dess illustrationer. De tränar på att framföra sina åsikter och tankar men också på att lyssna på andra och ta till sig av deras perspektiv. Förhoppningsvis lär vi oss också massor om månen, stjärnor, galaxer och konspirationer. Kanske hittar vi också tillbaka till den fantasi och kreativitet som bara 5-åringar har! 

Den första musen har redan satt sin tass på månen, men vår rymdresa har bara börjat!

/Elin Boström, Lärare i engelska och spanska på Rudsskolan i Karlstad

Följ arbetet på Instagramkontot @reading_onesmallstep om ni vill veta mer.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg