picture-82-1381688214.jpg

Blogg

Lärande för hållbar utveckling

Jag är en NO-lärare på högstadiet som fått chansen att forska på 80% av min tjänst. Mitt forskningsfokus är Lärande för hållbar utveckling. Sedan oktober 2013 jobbar jag även som  NT-utvecklare på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun. Tänkte på den…

Jag är en NO-lärare på högstadiet som fått chansen att forska på 80% av min tjänst. Mitt forskningsfokus är Lärande för hållbar utveckling. Sedan oktober 2013 jobbar jag även som  NT-utvecklare på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun. 

Tänkte på den här bloggen dela med mig av sådant som fångat mitt intresse från det att jag började som forskarstuderande 2012, men också tankar från livet i största allmänhet.

Rapport om hållbar utveckling

Första delen av 2014  är intressant med tanke på lärande för hållbar utveckling. För en vecka sedan kom Naturskyddsföreningen med en rapporten ”Hållbar utveckling i skolan – var god dröj” och längre fram i vår kommer förhoppningsvis fler att publicera intressanta resultat som kompletterar bilden av lärande för hållbar utveckling i Sverige.

Tiden har rusat iväg och jag har inte hunnit med bloggandet på det sätt jag tänkt, men en rykande färsk rapport från Naturskyddsförenigen och en debatt om lärande för hållbar utveckling i riksdagen framkallade skrivbehovet. Svar från skolchefer i landets kommuner ligger till grund för naturskyddsföreningens rapport. Tyvärr är det nedslående läsning. Naturskyddsföreningen konstaterar att Svenska kommuner helt missar målet för Hållbar utveckling i skolan. Läs gärna naturskyddsföreningens rapport och fundera på om du känner igen dig i de resultat som presenteras där. Rapporten hittar du här: http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapport_-_var_god_droj_24-sidig.pdf

Under 2014 våren avslutas UNESCO:s dekad och kanske tar en ny dekad vid. Det blir då oerhört viktigt att ta med sig lärdomar från den senaste tioårsperioden in i nästa. Därför tror jag att vi kommer att se mer av debatten om hållbar utveckling i skolan framöver. Ett tecken på detta var debatten i riksdagen angående lärande för hållbar utveckling förra veckan.

I min forskning är jag just nu inne i en intensiv skrivperiod, där min första artikel snart ska skickas till en tidsskrift. Innehållet i den får av publiceringsskäl vänta, men forskningsresultaten ligger till stora delar i linje med de resultat Naturskyddsföreningen publicerat i sin rapport. Två av mina kollegor skriver också för fullt på artiklar i samma anda. De kommer också förhoppningsvis att bli offenliga under våren. Alltså, många intressanta saker att invänta.

/Daniel

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg