Blogg
Den 16 maj är det kjoldagen. Syftet med denna dag är att skapa diskussion och debatt om klädkoder, könsnormer, sexualisering och objektifiering i vårt samhälle. Så nu utmanar jag er alla att ha kjol den 16 maj!
Som jag tidigare har skrivit om så finns det numera många olika dagar då vi uppmärksammar olika frågor och saker! Många hade olika strumpor på Rocka Sockorna-dagen för att visa att olika är bra, vi pratade om hur flickor och kvinnor har det i Sverige och världen på internationella kvinnodagen och många jobbade med känslor och relationer på alla hjärtans dag. Men hur många av er har tänkt att ha kjol på jobbet imorgon?
Imorgon, den 16 maj, är det kjoldagen. Detta är en ny och ganska okänd dag där syftet är att skapa diskussion och debatt om klädkoder, könsnormer, sexualisering och objektifiering i vårt samhälle genom att alla som vill bär kjol eller klänning. I vårt samhälle är normen att endast de som definierar sig som flickor och kvinnor får bära kjol. Om en som definierar sig som man bär kjol eller klänning bryter hen rejält mot normerna och kommer antagligen att bli ifrågasatt av omgivningen.
Därför utmanar jag nu alla som läser min blogg att imorgon på något sätt utmana denna norm! Självklart hoppas jag att några av er vågar bryta mot normen rejält genom att ha kjol eller klänning. Men precis som när det var rocka sockorna-dagen så är det viktiga inte hur en klär sig utan att en pratar om varför en gör det. Så diskutera med dina barn, elever och kollegor varför vi 2017 har en norm som begränser hur pojkar och män får vara och klä sig! För tyvärr begränser mansnormen ju inte bara hur en får klä sig utan också vad en får ha för fritidsintressen, välja för yrken och hur en får vara som människa. Jämför gärna med hur flickor och kvinnor tidigare inte fick ha byxor men att detta tycker vi i dag är självklart!
Hur du än gör är det viktigaste att lyfta frågan om hur normer begränser oss i vardagen! Skriv gärna och berätta hur du jobbar med att bryta normer! Och självklart skulle det vara kul att få se bilder på er som vågar bryta normen och ha kjol!
Ett sätt att lyfta frågan är att läsa en bok eller se ett program. Här är några tips:
Jobbar du med de yngre barnen så läs t ex boken Kalles klänning av Anette Skåhlberg eller Konrads klänning av Åsa Mendel-Hartvig.
Jobbar du med de yngre eleverna i skolan så titta på UR programmet Får Gabriel vara prinsessa?
Jobbar du med åk 4-6 så titta på programmet UR programmet Är det sant om tjejer och killar i media
Jobbar du med åk 7-9 så titta på programmet PK-mannen; Ska jag säga hen eller den?
Taggar