picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Minnesdagen för förintelsens offer

I dag är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Vad många inte är medvetna om är att homosexuella är en av de grupper som fördes till koncentrationslägren då de ansågs utgöra en fara mot den ”ariska rasen”. Hur kommer du att uppmärksamma denna dag med dina elever?

I dag, den 27 januari, är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. När vi pratar om förintelsens offer så pratar vi oftast om judar och romer som var de två största grupperna bland förintelsens offer. Men vi glömmer ofta bort att även homosexuella var en utsatt grupp.

Mellan 5000 och 15000  homosexuella män fördes till koncentrationslägren. De fick bära en rosa triangel som ett tecken på att de tillhörde den homosexuella gruppen. Eftersom nazisterna ansåg att homosexualitet var en sjukdom skulle fångarna ”botas” genom förnedring och hårt arbete. Tusentals homosexuella fångar mördades eller dog, exakt hur många är inte säkerställt.

Lesbiska kvinnor som skickades till lägren fick istället bära den svarta triangeln Det var tecknet för att man straffats för ”asocialt beteende”. Hur många lesbiska kvinnor som hamnade i koncentrationsläger och hur många som dog där är okänt eftersom det i gruppen ”asociala” också fanns andra kategorier av dömda.

Mera om hur homosexuella förföljdes under andra världskriget kan en läsa på forum för levande historia hemsida.

Hur kommer du att uppmärksamma denna dag tillsammans med dina elever?

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg