picture-86-1582051104.jpg

Blogg

Genustanten

När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina…
När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man genus överallt! Efter att ha jobbat som genuspedagog i tolv år har mina genusglasögon med åren fått ganska mycket styrka. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar om genus i vardagen! 

Hur uppmärksammar du Internationella mansdagen?

Torsdag den 19 november är det internationella mansdagen. Dagen har firats sen 1999. Syftet med dagen är bland annat att uppmärksamma pojkars och mäns hälsa men även att uppmärksamma vanliga män som manliga förebilder.

Tittar en på statistiken när det gäller arbetsolyckor, alkoholism, kriminalitet, psykisk ohälsa, trafikolyckor, drunkningsolyckor och hemlöshet så är män kraftigt överrepresenterade. För det ligger i den destruktiva normen som finns för manlighet att du ska vara stark och klara dig själv.

Vi har länge jobbat med att utmana och bredda normerna för flickor och kvinnor. Men när det gäller pojkar och män är normerna fortfarande väldigt smala och begränsande. Håller du dig inte inom normen och visar att du är en riktig man är det lätt att du blir stämplad som bög eller fjolla. Det krävs extremt mycket mod för att du som man i Sverige ska våga gå utanför normen.

Så på torsdag är det dags att vi lyfter fram andra manliga förebilder än de vi brukar se i media. Att vi visar att det finns män som tar avstånd från våld och sexism och faktiskt vill ha jämställdhet.

Länsstyrelsen och Region Värmland har tillsammans tagit fram filmen Jämställdhetsfrågan där 18 män från Värmland, kända och okända, berättar sina tankar om jämställdhet. Denna film passar perfekt för att diskutera vad jämställdhet innebär för olika personer och hur alla kan bidra till ett mer jämställt samhälle.

På sajten Machofabriken hittar du filmen ”På golvet” som är en bra inspiration för att diskutera hur en man får vara. Här hittar du ocksa en hel del material som är lämpligt för elever från åk 6

Har du yngre elever kan ni titta på UR:s film ”Får Gabriel vara prinsessa” i serien Vara vänner som handlar en pojke som vill spela prinsessa i en teaterpjäs.

Berätta gärna hur du lyfter denna fråga på din förskola/skola och i ditt arbetslag!

 

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg