picture-1232-1480504083.png

Blogg

Fritidshemspedagogik

Vi är två fritidspedagoger som arbetat ihop under ett antal år och som här vill dela med oss om våra tankar kring Fritidshemspedagogik. Senaste året har vi deltagit i Regionalt Utvecklingscentrums (Karlstads universitet) satsning på Fritidshemspedagogik och efter dessa föreläsningar…

Vi är två fritidspedagoger som arbetat ihop under ett antal år och som här vill dela med oss om våra tankar kring Fritidshemspedagogik. Senaste året har vi deltagit i Regionalt Utvecklingscentrums (Karlstads universitet) satsning på Fritidshemspedagogik och efter dessa föreläsningar har vi skrivit några gästblogginlägg. Nu går vi över till en egen blogg.

Fritidshemspedagogik på Råtorpsskolan i Karlstad

Anna Östlin, fritidspedagog på Råtorpsskolans fritidshem, kommer i en artikelserie dela med sig av sina erfarenheter, tankar och reflektioner knutet till RUC´s kompetensutveckling Fritidshemspedagogik. Hennes första inlägg här nedanför beskriver Fritidshemmens dag 2016 och ger oss samtidigt en första inblick i verksamheten på Råtorpsskolans fritidshem. 

Fritidshemmens dag

Vi firar fritidshemmens dag för att uppmärksamma vår viktiga verksamhet. Genom lek och skapande arbete får eleverna tillsammans med fritidspedagogerna möjlighet att upptäcka både omvärlden och den egna förmågan. Vi har ett särskilt fokus på identitetsutveckling och social kompetensutveckling.

På Råtorpsskolans fritidshem arbetar vi mycket med elevernas ansvar och inflytande bland annat genom fritidsråd, vilket vi har stöd för i Skolverkets allmänna råd för fritidshem. Där står att vi ska utgå från elevernas behov och intressen, lyssna på elevernas önskemål och åsikter, och genom aktiviteter bidra till att utmana eleverna och fördjupa och utvidga deras kunskaper och erfarenheter. I de allmänna råden står även att det är viktigt att vi utvecklar kontakter med bland annat kultur- och föreningsliv liksom andra lärande verksamheter utanför skolan.

Idag på fritidshemmens dag valde vi att betona hur vi arbetat med elevernas inflytande och ansvar, liksom våra kontakter med föreningslivet. Eleverna har länge haft önskemål om att ha en hjuldag då de får ta med sig inlines, skateboard, kickboard samt cykel. Tidigare i vår besökte vi Karlstad Skateboardhall och eleverna fick prova sina kunskaper i en annan miljö. Idag ställer vi iordning banor där de får träna på olika moment på skolgården. För de elever som inte kan eller vill delta i hjuldagen erbjuder vi ”kamratbanor” som vi har lånat från Karlstad Naturskola. På kamratbanorna tränar eleverna samarbete och motorik.

/Anna Östlin, fritidspedagog på Råtorpsskolans fritidshem i Karlstad

 

Läs vidare

Häng med i diskussioner och senaste nytt gällande fritidshemspedagogik på webbplatsen fritidspedagogik.se  

Mer om fritidshemspedagogik på Pedagog Värmland hittar du här: Pedagogik med kaffekopp i hand 

En kunskapsöversikt från Skolverket med forskning och dokumenterad erfarenhet över hur viktig fritidshemmen är för elevers lärande och utveckling: Fritidshemmet – lärande i samspel med skolan

Styrdokument och resurser för att utveckla fritidshemmet

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg