picture-1330-1510922695.jpg

Blogg

Språkutveckling

Verksamhetsutvecklare språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på BUF i Karlstad. Nätverksledare för SOL i Värmland. Driver och organiserar bland annat Lilla- och stora Bokbryggan i Karlstad; ett läsfrämjande projekt för de allra minsta. Brinner för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och språk-,…
Verksamhetsutvecklare språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på BUF i Karlstad. Nätverksledare för SOL i Värmland. Driver och organiserar bland annat Lilla- och stora Bokbryggan i Karlstad; ett läsfrämjande projekt för de allra minsta. Brinner för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och språk-, läs-, och skrivutveckling. Alla barns rätt till ett eget språk.

Man kan läsa för att…

Varför ska man läsa över huvud taget? Alla pratar om hur bedrövligt viktigt det är att läsa, så då får vi väl sätta en bok i händerna på ungarna. Så blir det tyst och vi har ryggen fri! Det är klart att det funkar och något är ju bättre än inget.

Vill man uppnå effekt av insatsen tvingas man däremot tänka lite längre än så. Man behöver faktiskt tänka så långt som till syftet med läsningen och målet man vill uppnå. Man kan läsa av en rad olika skäl.

Man kan läsa för att samlas innan lunchen,

man kan läsa för att få tyst i klassen,

man kan läsa för att barnen behöver vila,

man kan läsa för att förklara något som hänt,

man kan läsa högt,

man kan läsa tyst,

man kan läsa för att njuta,

man kan läsa för att lära oss något nytt om världen,

man kan läsa för att man helt enkelt inte har något bättre för sig,

man kan läsa för att lära sig något nytt ord,

man kan läsa för att lära sig läsa,

man kan läsa för att somna.

Att läsa för att somna kan jag rekommendera! Det funkar varje gång. Det behövs knappt ett helt kapitel för mig innan jag sover på kvällen!

Lycka till med läsningen i klassrummet, men kom ihåg att dina intentioner med läsningen ofta också är nära sammankopplat med resultatet av läsningen.

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg