picture-1330-1510922695.jpg

Blogg

Språkutveckling

Verksamhetsutvecklare språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på BUF i Karlstad. Nätverksledare för SOL i Värmland. Driver och organiserar bland annat Lilla- och stora Bokbryggan i Karlstad; ett läsfrämjande projekt för de allra minsta. Brinner för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och språk-,…
Verksamhetsutvecklare språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på BUF i Karlstad. Nätverksledare för SOL i Värmland. Driver och organiserar bland annat Lilla- och stora Bokbryggan i Karlstad; ett läsfrämjande projekt för de allra minsta. Brinner för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och språk-, läs-, och skrivutveckling. Alla barns rätt till ett eget språk.

Livet som Bokbryggare

Bokbryggan är ett samarbete mellan Barn- och ungdomsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun. Målgruppen för Bokbryggan är barn i åldern 1-8 år. Bokbryggan vill inspirera personal inom skola och förskola till ett kreativt och språkutvecklande arbete som tar avstamp i just den gemensamma läsningen. I det här arbetet vill Bokbryggan erbjuda en plattform att mötas kring barnlitteraturen och möjlighet att utbyta erfarenheter, ta del av aktuell forskning samt få fördjupade kunskaper om text och språkutvecklande arbete i förskolan och skolan.

Hur går det till, då? Ja, man börjar med att anmäla sin klass eller barngrupp till Bokbryggan. Det man får då man deltar i Bokbryggan är ett exemplar av årets bok, en kick-off (ofta är det författaren till barnboken som håller i kick-offen), flera inspirationskvällar på olika teman och en avslutningsaktivitet, arrangerad av förskollärarprogrammet på KAU eller av esteteleverna på en gymnasieskola i stan. Under årets bokbrygga har vi bland annat haft Ann-Marie Körling som inspirationstalare och vi kommer erbjuda såväl skapande verksamhet, som digitalisering och flerspråkighet.

Bokbryggan har stadigt ökat genom åren och 2017 var det inte mindre än 160 barngrupper eller klasser som deltog. Fantastiskt, men inte förvånande. Genom Bokbryggan får man möjlighet att praktisera det man lärt sig teoretiskt genom exempelvis Läslyftet och Läslyftet i förskolan. Om du inte har turen att bo i Karlstads kommun, där vi har Bokbryggan, kanske det är dags att starta en egen Bokbrygga i din hemkommun?!

Läsningen av en gemensam bok ger oss många möjligheter att upptäcka och utveckla vårt språk och bredda vår omvärldsbild tillsammans. Att läsa är att resa i tid och rum.

Gå gärna in på skola.karlstad.se/sprak/ och läs mer!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg