Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Bloggandet har öppnat dörrar för Marias karriär

För mer än tio år sedan publicerades första blogginlägget på Pedagog Värmland. Sedan dess har det blivit många olika inlägg från bland annat lärare, förskollärare, studenter och universitetspersonal. Maria Ripemo, förskollärare på Duvkullans förskola i Karlstad, har bloggat på Pedagog Värmland i fem år och det har öppnat flera dörrar yrkesmässigt.

Maria Ripemo

– Eftersom bloggen når många läsare tycker jag att det är ett bra verktyg för att nå ut med mitt budskap och mina erfarenheter. I bloggen får jag möjlighet att uttrycka mina egna tankar och jag får fria händer att formulera mig kring mitt arbete. Det fungerar också väldigt bra som en tidslinje och jag kan titta tillbaka på hur jag har utvecklats i både mitt arbete och skrivande. 

Vad handlar dina inlägg om?

– Jag arbetar som förskollärare men har även en konstnärlig utbildning vilket gör att jag brinner för estetiska lärprocesser i förskolan. Mina blogginlägg handlar därför om hur kompetens inom estetiska uttrycksformer kan sammanfogas med det pedagogiska arbetet i förskolan. Den struktur jag utgår från i mina inlägg är att jag kopplar praktiska moment jag gör i förskolan till teorier och forskning samt delar med mig av mina egna reflektioner och tankar.

Vad har bloggandet gett dig?

– Förutom ett verktyg att nå ut med mitt budskap och mycket fin feedback från läsare så har det också öppnat en hel del dörrar yrkesmässigt. Jag har fått möjlighet att föreläsa i termin tre på förskollärarprogrammet på Karlstads universitet om estetiska lärprocesser och då har jag byggt föreläsningarna utifrån mina blogginlägg. Den här terminen blir det tredje omgången som jag föreläser vilket är jätteroligt. Genom bloggen fick även Förskoletidningen upp ögonen för mig och jag fick en artikel publicerad där gällande mitt arbete med sång- och dansmatte. 

Har du något tips eller några uppmuntrande ord till de som funderar på att börja blogga? 

– Prova! När jag tittar tillbaka på mina gamla inlägg kanske de inte var jättebra alla gånger men jag har utvecklats väldigt mycket i mitt skrivande. Någonstans måste man börja och det behöver heller inte betyda att man ska blogga ofta eller mycket. Det är så spännande att läsa de andra bloggarna och se att vi alla skriver om så olika saker så om du har någonting du vill skriva om, prova att blogga!

Dela med dig du också!

Vi på Pedagog Värmland välkomnar alltid nya bloggar och inlägg från alla yrkesverksamma från förskola till högre utbildning samt lärarstudenter. Nu finns även möjligheten att starta en podd och sända avsnitten på Pedagog Värmland. Du kan välja att ha en personlig blogg/podd eller en tillsammans med exempelvis ditt arbetslag där ni turas om. 

– Att dela med sig av vad man arbetar med över tid bidrar till att stärka professionen och en persons erfarenheter blir till beprövade erfarenheter när fler kan använda sig av lärdomarna, berättar Monica Evermark, föreståndare för Regional utvecklingscentrum (Ruc). 

Välkommen att kontakta oss för mer information och instruktioner om bloggande eller poddande.  

Du är också varmt välkommen att komma och prata med oss den 14 maj på vårt bloggmingel!

Lämna ett svar

Skapa konto