picture-181-1384188767.jpg

Blogg

Platsens betydelse för lärandet

Verksamhetsutvecklare Pedagogisk miljö, UNESCO GAP - ESDBloggar om; ESD, Globala målen, Samhällsutveckling med barnperspektiv, skolgårdsutveckling, barnrätt, demokrati i skolan, platsbaserat lärande.

Januari 2020, datum att räkna med?

Spaning! Den 1a Januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige. Det är till största del vad vi som jobbar med och för barn hinner göra innan 2020 som kommer spela roll.

Spaning!

Den 1:a Januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige.
Det är till största del vad vi som jobbar med och för barn hinner göra innan 2020 som kommer spela roll. Sverige har tagit på sig en ledande roll gentemot FN i frågan. Den barnsynen vi hinner odla tillsammans inom system och framförallt över gränser kommer att vara potentialen och måttstocken för rättsväsendet och barnets bästa i bedömningar. Inventeringen av utvecklande arbete, styrande policy och riktlinjer, det vi redan gör för att stärka barnens rättigheter är en del. Den andra delen är en metoddel. Hur möter vi och lyssnar in barnens röster och omsätter dem i samhällsutvecklingen. Efter januari 2020 kommer nämligen drivkraften att förflyttas från inre motiv hos människor till yttre och väntan på prejudikat som pekpinnar*. Inom den utveckling som ska ske fram till 2030 med nya förhållningssätt inom skolan och förskolan är demokratidelen central. Är det till och med så att skolan för första gången kan gå före samhällsutvecklingen och visa nya metoder. 
Vad skapar mening? Vad skapar tillit? 

Ta tillvara er inre motivation!

*Så klart kan vi göra skillnad efter införandet av lagen med inre motiavation men den kommer att avta och vara beroende av att delar av system går före. Vilka myndigheter vågar gå före? Hur ser er inventering och eran lista på innovativt arbete ut?
Det kommer inte att hända något just den 1 januari 2020!

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg