picture-930-1458400737.jpg

Blogg

Lärarstudenten

Fjärde årets lärarstuderande vid Karlstads universitet inom religion/samhällskunskap mot gymnasieskolan. Min förhoppning är att genom ett studentperspektiv blogga om valen och kvalen man kan ställas inför på bron till läraryrket. Kommentera gärna! Tips mottages tacksamt. 

Fjärde årets lärarstuderande vid Karlstads universitet inom religion/samhällskunskap mot gymnasieskolan. Min förhoppning är att genom ett studentperspektiv blogga om valen och kvalen man kan ställas inför på bron till läraryrket. Kommentera gärna! Tips mottages tacksamt. 

Studentaktuellt i november och gymnasiesamarbete

November är en grå månad, som ni flesta förmodligen känner av. Jag flydde mörkret och kylan i någon vecka med resan till Indien. Jag och min man anlände till Varanasi lagom till festivalen Diwali – en ljushyllning till gudarna Ganesha och Lakshmi. Med begränsad tid hann man knappast acklimatisera sig innan det var dags att åka. Väldigt kul att träffa Kau-studenter på plats, för det var ju genom ett sådant möte det kom sig att jag själv hamnade i Karlstad.

Det gäller att passa på! Shopping av gudastatyetter att placera i ett framtida arbetsrum. Till Diwali finns Ganesh- och Lakshmistatyer till försäljning i varje gathörn. Med hinduernas ceremonier för gudarna under högtiden ska ljus komma till alla hemmets vrår och lycka bibringas.

I slutet hann vi ändå känna på den indiska regeringens aktion att ogiltigförklara alla 500- och 1000- rupeessedlar över en natt. Enligt indiska medier är det ett led i att försvåra korruptionen och falskpressare i Pakistan. Det är inte utan att man får etiska kval av hur lätt det var för oss att åka iväg från problematiken – medan det för miljoner indier fortfarande är en oklarhet att förhålla sig till i vardagen. Kan rekommendera Al Jazeera’s filmklipp ” Why are tens of thousands of Indians lining up at bank machines?” som förklarar en del.

Men, ber man om erfarenheter så kanske man får dem… Det var ett privilegium att kunna resa så här och det kan också komma till en form av nytta. Detta är definitivt en konkret erfarenhet som jag kommer berätta om för mina framtida elever i samhällskunskap!

Tillbaka i Karlstad och vardagen pockar på. Men faktiskt, i den här ogästvänliga månaden passar det bra att hålla sig inomhus med pluggaktiviteter. På tysta planet längst ned i biblioteket finns inget dagsljus, och uppe på markplan när det är dags ta sig hem är det beckmörkt. Årstiden passar bra att fördjupa sig i olika projekt…

  • UPPSATS  Jag håller till exempel på att skriva en B-uppsats i samhällskunskap. Där intervjuar jag lärare om deras syn på värdegrundsuppdraget och deras förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Ett mycket intressant ämne för oss lärarstudenter på väg in i yrket! Det kan förhoppningsvis ge idéer om hur jag själv i en framtid vill agera och hantera olika situationer.
  • SAMARBETE MED GYMNASIET  Samhällskunskapsämnet på Kau har ett samarbete med FUGIK – Folkuniversitetets Gymnasium i Karlstad. Det innebär att eleverna får föreläsningar i metod på Kau och också att jag och 7 andra studenter hjälper till med handledning. Superbra att stärka kontakten mellan universitetet och gymnasiet! Som lärarstudent känns det extra roligt att vara med. Förhoppningsvis kan jag delge uppsatserfarenheter som kan komma till nytta. De första träffarna hölls i veckan och jag är övertygad om att det kommer bli intressant!
  • READY  EU-projektet om religionsundervisning med lärarstudenter från England och Österrike rullar på. Förhoppningsvis kommer jag snart hålla en lektion i religionskunskap som spelas in och kan visas för de andra i gruppen.
  • PROGRAMRÅD  Den 30 november ska ämneslärarprogrammet hålla programråd. Ett viktigt forum som länk mellan studenter, programledare och lärarutbildare. Syftet är rakt inte blygsamt; att förbättra utbildningskvaliteten märks till syende och sist när vi lärarstudenter kommer ut på VFU eller har blivit legitimerade lärare. Det vi lärt oss – och hur – är avgörande!
  • STUDENTKÅRSVAL  … sist men inte minst ska det hållas fyllnadsval till Karlstad studentkårs fullmäktige. Undertecknad kandiderar med några andra studenter i valet i början av nästa vecka. Om vi får några av de sex lediga platserna återstår att se!

/Tilda

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg