Blogg
Här kan du läsa om vårt arbete med elevhälsa och hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer på våra två skolor, Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola. Du kommer få ta del av hur vi arbetar i vårt elevhälsoteam och hur vi arbetar med elevhälsoarbetet i våra grupper. Vi vill ge exempel på ett sätt att arbeta. Du kommer få ta del av hur lärare och personal från elevhälsoteamet samt rektor på Råtorp resonerar kring elevhälsoarbetet och ta del av hur vi arbetar rent praktiskt för att skapa ökad delaktighet och tillgänglighet för våra elever.
Kort sagt: hur vi skapar tillgängliga lärmiljöer i praktiken.
Vi har tidigare berättat om hur vi tog emot våra nya fyror, tiden går fort och nu går de redan i åk 5. Vi skickade med ett klistermärke hem i välkomstbrevet inför åk 4. Dessa klistermärken använde vi när vi tog fram klassens regler. Vi har även valt att ha exakt samma regler för båda klasserna då vi hela tiden ser oss som en stor gemensam klass.
När vi gemensamt kommit fram till fyrans regler fick de pryda reglerna med sina klistermärken samt skriva dit sitt namn, för att bekräfta att man vill arbeta utifrån dem. När vi startade upp i åk 5 efter sommarlovet utvärderade vi de regler vi hade i åk 4 och alla elever kom efter en gemensam diskussion fram till att vi skulle fortsätta arbeta efter samma regler. De döptes om till ”Femmans klassrum” och med nya klistermärken bekräftade vi det vi står för. Högst upp står ALLA ÄR OLIKA, MEN LIKA BRA! Vilket har varit vårt motto hela året.
För att starta upp det nya året hängde vi upp en silverballong i form av en femma i korridoren, vilken för övrigt fortfarande hänger kvar. Vårt syfte var att skapa en positiv stämning inför det nya året och det skålade vi in med pompa och ståt. Alla elever hade en mugg i regnbågens färger på bänkarna när de kom och vid ett visst klockslag öppnade vi dörrarna till klassrummen, hälsade välkomna till ett nytt skolår och skålade i saft.
Vi upplever att vi har två sammansvetsade grupper, få konflikter och god kamratstämning. Vi ser en positivitet hos eleverna till skolan och vi är övertygade om att vårt gemensamma tänk kring grupperna och den positiva stämning vi vill sprida har en stor del i resultatet.
/Sofia Tysklind Kling förstelärare i matematik & Madeleine Norén lärare i SV/SO
Taggar