picture-88-1383029540.jpg

Blogg

Lärande i det digitala samhället

Mellanstadielärare som efter flitigt användande av datorn i klassrummet blev IT- och utvecklingspedagog och nu verksamhetsutvecklare vid Utvecklingsstöd, Karlstads kommun.

Att ändra vanor – webbläsare

Har du tänkt på vad mycket vi gör som bygger på vanor? Kanske framför allt vid datorn. Vi gör helt enkelt som vi brukar göra och det är väl inte så konstigt. Inte har vi väl tid att fundera på alternativa sätt? Men kanske borde vi göra det lite oftare än vad vi gör.
Är detta ett smart sättet att göra det på? Finns det nya, enklare, effektivare och säkrare sätt?

För många är ett litet “e” synonymt med Internet. I de drygt 15 år som vi surfat runt på Internet har många använt Internet Explorer utan att fundera så mycket på varför. Det är en vana och, ärligt talat, många gånger har det inte haft så stor betydelse. Så länge som det handlar om att surfa runt och ta del av webbsidor så brukar det inte spela så stor roll. Men när det blir dags att producera saker så är det skillnad.

Utvecklingen går med raketfart och när det gäller Internet finns idag ingen tydlig standard. Tänk bara så många av de tjänster och resurser som som flyttat ut i molnet, på Internet, sånt som tidigare fanns installerat på datorn. Det här innebär att du som användare kan behöva välja webbläsare utifrån vad du ska göra. Vissa saker fungerar bäst, eller kanske enbart, i Internet Explorer andra i Chrome eller Firefox. Men, tyvärr, det räcker inte med det. Det kan även bero på vilken version av webbläsaren du använder.

Vilken webbläsare som är installerad på jobbdatorn bestäms främst av vilka verksamhetssystem den ska stödja och eftersom flera av de vi har bygger på “lite äldre” teknik måste vi ha kvar en äldre version av tex Internet Explorer.

När det gäller plattor så märker vi liknande problem. Flash-stöd eller inte? Safari, Chrome eller andra webbläsare. Vilken ska jag välja? Svaret är nog inte vilken, utan vilka.

Gnälla eller hänga med i utvecklingen? Ja, det är ju alltid ett val. Men det är helt enkelt så att det som tidigare var en bagatell nu blivit en kunskap av värde. Som användare av tjänster och resurser på Internet behöver jag använda olika webbläsare och veta vilken som fungerar bäst för det jag vill göra.

Den som hängt med i skolutvecklingen på senare år har nog inte missat hur allt fler väljer att arbeta med tjänster från Google. För det är ju så mycket mer än en bara en sökmotor. I de kommande blogginläggen tänkte jag vi skulle kika närmare på vad du kan göra med ett Googlekonto, webbläsaren Chrome och vad det innebär att arbeta i molnet.

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg