picture-88-1383029540.jpg

Blogg

Lärande i det digitala samhället

Mellanstadielärare som efter flitigt användande av datorn i klassrummet blev IT- och utvecklingspedagog och nu verksamhetsutvecklare vid Utvecklingsstöd, Karlstads kommun.

Alla kan skapa e-böcker

Måste man ha en iPad för att skapa dessa fantastiska e-böcker? Nej då! Nu kan alla skapa e-böcker med tjänsten myebookmaker.com.

Länge var det bara Mac- eller iPad-användare som med enkelhet kunde skapa e-böcker. Men nu finns en tjänst på nätet där du, även med en PC, enkelt kan paketera din text och dina bilder i epub-format. Vi ska titta närmare på myebookmaker.com.

Men varför ska jag då göra det kanske du undrar? Jo, det ger dig, och eleverna, bättre möjligheter att nå ut med era texter till en mycket större publik . Att skriva för en mottagare eller för en större publik har stor betydelse. Motivationen ökar markant när texten kommer att kunna nå fler läsare. Man lägger helt enkelt ner lite extra engagemang i sitt arbete.
Men lägg märke till att myebookmaker.com inte är redskapet för att arbeta fram en god text. För skrivprocessen finns bättre redskap,som tex Google Drive.

myebookmaker.comI myebookmaker.com sammanställer du din färdiga text med bilder och skapar själva formatet, e-boken.
e-publikationen görs sedan spridas som en fil på klassens sajt eller varför inte på ett gemensamt bibliotek för elevproducerat material. 

Men vad är egentligen epub? Jo, det är en standard som vuxit fram för e-böcker och kan beskrivas som en anpassningsbar text som “flyter” över sidorna. Om du ökar textstorleken anpassar sig texten efter hur mycket som får plats på raden, på sidan och därför ökar eller minskar antalet sidor. Det innebär alltså att boken smidigt anpassar sig om den läses på en mobil, en platta eller en datorskärm. Detta till skillnaden från pdf-formatet som är låst och endast kan zoomas in eller ut i.

Men måste allt läggas ut för alla andra att läsa kanske du undrar? Nej, självklart inte. Det kan vara idé att samla personliga anteckningar eller arbetsmaterial i egna e-böcker som du sedan bär med dig i din mobil eller platta och har dem riktigt lättillgängligt. 

Skapa din e-bok

Gå till myebookmaker.com och skapa ett konto. Inloggad möter du verktygsknappar som troligen är bekanta så det är bara att sätta igång med första kapitlet. Långa texter delas med fördel upp i kapitel och klistras, istället för att skrivas in. Har du gjort många formateringar i din text kan du Klistra in från Word. Annars är det bara att markera och formatera som vanligt. 

myebookmaker.com

När du ska lägga till bilder så skiljer det sig från andra tjänster. Här laddar du inte upp bildfiler från din egen dator utan anger en webbadress, alltså en länk till bildfilen. Därför måste filen vara tillgänglig på Internet. Det låter kanske krångligt men är inte så svårt. Spar dina bilder i ett personligt bildalbum på nätet, Flickr eller Googles Foto så kan du kopiera bildwebbadressen. Bilden måste nås via länken när e-boken skapas, men sen kan det tas bort.

En e-bok

Att infoga videofilmer fungerar dessvärre inte som man önskar. Filmerna kan visas på datorer men inte på plattor eller mobiler eftersom tekniken är flash. Lägg istället in en länk till din film på Youtube, Vimeo eller var du laddat upp den. Men då krävs att läsare har Internetåtkomst för att se filmen.

När du så är nöjd laddar du ner e-pubfilen och skickar över den till plattan, mobilen eller öppnar den direkt i datorn med tex Adobe Digital Edition. Å du, grattis! Nu kan du lägga till författare på visitkortet. Du har just gett ut din första bok.

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg