picture-88-1383029540.jpg

Blogg

Lärande i det digitala samhället

Mellanstadielärare som efter flitigt användande av datorn i klassrummet blev IT- och utvecklingspedagog och nu verksamhetsutvecklare vid Utvecklingsstöd, Karlstads kommun.

Det utvidgade kollegiet

Genom att samla upp webbplatser och bloggar i Feedly spar jag tid och håller mig uppdaterad på ett elegant sätt.

Äntligen är Pedagog Värmland på plats, som jag har längtat. Nu har vi för regionen fått ett forum, en mötesplats för att på allvar samverka kring skolutvecklingsfrågor, på alla nivåer. Här kan de många kvalitativa exempel, lyftas fram, som finns i våra förskolor, fritidshem och skolor. Synliggöra skolan av idag, utveckla skolan för morgondagen.

Men att surfa runt och läsa på alla de webbplatser och bloggar som man vill följa tar tid. En tid som är allt för lätt att prioritera bort så därför är jag mycket glad över att det finns resurser som Feedly. Jag använder den varje dag och den är mitt personliga magasin, min tidning där jag själv plockat ihop vilka som ska få vara med och skapa innehåll.

Att omvärldsbevaka låter lite som att man sitter på pass och håller koll på vad som sker därute. Att möta det utvidgade kollegiet låter så mycket bättre. För det är möten. Via bloggar, webbsidor och sociala medier lyfts frågor och utbyts tankar om vår profession. För att hämta näring till mina tankar, för att synliggöra och utmana min övertygelse och mina personliga teorier, behöver jag spegla mig i andras ord. 

Feedly är en molntjänst där jag samlar upp rss-flöden* från olika webbplatser. Tjänsten nås från dator eller från mobiler eller plattor med iOS eller Android. Personligen administrerar jag mina flöden via dator men läser i mobilen eller plattan. Men det går att göra från alla klienter.

Feedly har flera olika layouter att välja mellan för att flödet ska presenteras på ett överskådligt sätt. Min favorit är magazine view där bilder och rubriker med ingress varvas i block.

När jag öppnar en artiklarna kan jag ibland läsa hela artikeln, men ibland behöver jag gå vidare till webbplatsen från vilken den hämtats, båda sätten har sina fördelar. Den första är snabbare men när jag surfar vidare hittar jag ofta mycket mer intressant. Mer innehåll på webbplatsen än det som skickas ut i flödet. Tänk själv om du bara mött det som bloggas här på Pedagog Värmland. Tänk så mycket annat fantastiskt innehåll som du missat. 

Kom igång med Feedly

För att logga in på feedly.com använder du ditt konto till Twitter, Facebook, Google eller Microsoft Hotmail. Väl inloggad är det bara att börja samla på flöden. I Feedly görs detta mycket smidigt. Du söker helt enkelt på en känd webbplats titel, en webbadress eller på ett ämne som du vill hitta flöden om. Det blir snart många olika flöden och ämnen och då kan du kategorisera dem som du vill.

Testa den och upptäck hur snabbt och enkelt du kan samla dina inspirationskällor i ett elegant format. Men glöm för den sakens skull inte bort andra sociala medier – forum där du inte bara läser utan blir delaktig i samtalet och tar en aktiv roll i det utvidgade kollegiet.

feedly.com

 

* Kort om rss
Rss är en teknik som automatiskt skickar ut nypublicerat innehåll från en webbplats till den som valt att prenumerera på flödet. För att prenumerera behövs en rss-läsare, tex Feedly, och att man lagt upp, sparat flödet rss-länk i den läsaren. Lägg även märke till att alla webbplatser har inte stöd för rss.

 

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg