Blogg

En specialpedagogs perspektiv

Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig…

Kontaktuppgifter

Johanna Wahlgren

johanna.wahlgren@karlstad.se
Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig av bl.a. det salutogena perspektivet.

Samtal och effekt

Just nu håller vi på med att prata kring ordet effekt och vilken effekt vi vill uppnå kopplade till våra mål.

Jag vill inleda med några ord om samtal; Samtal är en konstform där orden fungerar som penslar. I varje samtal finns chans att skapa ett mästerverk av förståelse, insikt och empati.

Varje samtal kan bli något värdefullt. Genom att engagera sig fullt ut i samtalet så väcks förhoppningsvis förståelse för varandra och öppnar upp för nya insikter. Då kan vi skapa mästerverk och samtalet som kan vara ett tillfälle där vi bygger broar men olika världar och för att hitta lösningar på problem och utveckla starka band med varandra.

En av de mest kraftfulla aspekterna av samtal är förmågan att lära och växa genom att vara öppen för nya insikter och idéer. Vi kan utveckla vår egen förståelse och berika våra tankar. Att vara mottaglig för den andres perspektiv och upplevelser gör att vi kan bredda vår kunskap och utvecklas som individer. Pröva att ställa dig i någon annans skor en stund, se livet ur den andres ögon.

Engagemang i meningsfulla samtal kan förbättra vår sociala kompetens och förmåga att bygga relationer. Genom att utveckla vår förmåga att förstå och kommunicera med andra människor bygger vi starka band och är bättre utrustade för att hantera konflikter och öka vårt samarbete.

Genom att vara öppen för varandras perspektiv och upplevelser i samtalet kan vi inspirera varandra och vi kan bidra till positiv inverkan i samhället som helhet.

Det skapar även en känsla av samhörighet när vi delar våra visioner och mål i samtal med andra och när vi relaterar till andra skapar vi en känsla av samhörighet och detta kan leda till att människor känner sig som en del av något större och känner sig mer benägna att samarbeta för att uppnå gemensamma mål.

Inom arbetsgrupper och team är samtal en nyckelkomponent för att bygga positiva relationer och när vi känner att vi kan uttrycka våra åsikter och känslor tryggt så stärks samhörigheten och gruppen blir mer produktiv och effektiv.

Sammanfattningsvis ger meningsfulla samtal oss möjlighet att utveckla en rad färdigheter som är avgörande för goda samtal. Övar vi kommunikation och lyssnande så kan vi skapa givande och positiva relationer med våra kollegor och de vi möter. Detta har en betydande inverkan på vår personliga och professionella utveckling och välbefinnande.

Detta är starka effekter om du frågar mig.

/Johanna Wahlgren, specialpedagog

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg