Blogg

En specialpedagogs perspektiv

Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig…

Kontaktuppgifter

Johanna Wahlgren

johanna.wahlgren@karlstad.se
Hej! Välkommen till min blogg. Här kommer ni få ta del av mina tankar om bl.a. handledning, utveckling och lärande. Jag heter Johanna Wahlgren och jag är leg. förskollärare, specialpedagog och har en filosofie magisterexamen i specialpedagogik. Jag använder mig av bl.a. det salutogena perspektivet.

Nystart

Så brukar jag känna i augusti, som om allt är möjligt just nu. Kanske delar du denna upplevelse av nystart eller har så har du en helt annan känsla.

Jag kommer i detta blogginlägg dela några tankar kring kommunikation. Som vi vet så behövs det en sändare och en mottagare för att kommunikation ska uppstå. Men vad mer krävs för en givande kommunikation?

Detta blogginlägg är inspirerat av boken ”MI motiverande samtal för chefer och ledare” skriven av Maria Högberg.

En viktig grund för ett bra samtal är att lyssna vare sig det är professionellt eller av privat karaktär. Sedan är det att kunna ställa en eller flera öppna frågor dvs sådana frågor som inte ger ett ja eller ett nej på frågan utan uppmuntrar till att berätta. För att sedan kunna göra en återkopplande reflektion. Just i detta inlägg kommer jag att fokusera närmare på reflektion.

Det finns enkla reflektioner och det finns komplexa reflektioner och det innebär en spegling av vad den andre nyss har sagt och det ger personen bekräftelse på att den har blivit lyssnad på.

Här kommer ett exempel på reflektion i ett samtal.

Kollegan: Alltså sommaren har varit så hektiskt, jag har hunnit med massor av roliga saker, varit på många olika platser.

Jag: Du har haft en intensiv sommar (enkel reflektion)

Kollegan: Verkligen! Undrar om jag kommer att orka hösten?

Jag: Du känner dig orolig att du inte fått tillräckligt med återhämtning (komplex reflektion)

Kollegan: Ja det undrar jag. Ska jag köra på i denna takt kommer jag inte orka jobba.

Jag: Du behöver återhämtning samtidigt som du behöver arbeta (enkel reflektion)

Kollegan: Ja, det vore det optimala. Jag ska lägga in pauser under dagen och inte planera in mer aktiviteter efter jobbet denna vecka.

Jag: Du har hittat ett sätt att få livssituationen hållbar (komplex reflektion)

Testa och prova, du kommer att märka skillnad i dina samtal. Nyfiken på mer? Läs boken ”Motiverande samtal för chefer och ledare”

/Johanna Wahlgren, specialpedagog

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg